A kórógyi fiatalok nem hagyják el szülőfalujukat

179
krgyi-hzaspr

Kórógy – Míg más falvakban egyre több fiatal dönt úgy, hogy máshol próbál szerencsét, a kórógyi fiatalokra ez nem jellemző. Összetartás jellemzi a fiatal házaspárokat, akik nem félnek a jövőt egy 500 főnyi kistelepülésen tervezni.


A munkanélküliség mindig nagyobb problémát jelent vidéken, mint a nagyvárosokban. Utóbbiakban több a szabad munkahely, jobbak a képzési lehetőségek, ami egy kis falura természetesen nem jellemző. Ezért is beszélhetünk elöregedő falvakról, hiszen a fiatalok a szebb jövő reményében vagy egy közeli városba költöznek be, vagy a tengermelléken keresnek állást, de az sem ritka, hogy másik országban keresik a boldogulást. Ez a folyamat számokban is kifejezhető, hiszen a népszámlálási eredmények szinte mindenütt drasztikus csökkenést mutattak ki. Míg a többi magyar faluban átlagosan 50-100 fős létszámcsökkenés volt tapasztalható, addig Kórógynak mindössze 11 személlyel kevesebb lakosa lett az elmúlt tíz évben. A kórógyiak számának stagnálásában fontos szerepet játszik, hogy a fiatalokra egyáltalán nem jellemző, hogy párválasztás után elhagynák a szülőfalujukat, sőt. Aki csak teheti, otthon próbál meg létezni, vagy a mezőgazdaságban, vagy másutt. Tóth Kornél és felesége is így vannak ezzel, meg sem fordult a fejükben, hogy elköltözzenek.

 

– Szerencsére nekem is és a feleségemnek is van munkánk. Sosem gondoltam arra, hogy máshol is élhetnénk. A kórógyi fiatalokra az jellemző, hogy feltalálják magukat. Sokan a családi mezőgazdasági vállalkozást viszik tovább, akinek pedig éppen nincs munkalehetősége, alkalmi munkákat vállal. Nagyon összetartó nép a kórógyi, a fiatalok összejárnak, habár eddig még nem sikerült egy olyan közösségi helyiséget kialakítani, ahol összejöveteleket tudnánk szervezni, ezt szeretnénk a jövőben kiharcolni. A fiatal házaspárok közül eddig szinte kivétel nélkül mindenki Kórógyon maradt, itt tervezi leélni az életét – tudtam meg Kornéltól, valamint azt is, hogy még azok a fiatalok is visszatérnek, akik elmennek máshova szerencsét próbálni.

 

A kórógyi fiatalok ugyanis pontosan tudják, miért jobb falun élni: sokkal olcsóbb az élet, az ember maga is megtermelheti az élelmiszerek egy részét, és mindenki mindenkit ismer. Kórógy tehát nem fog egyhamar elnéptelenedni, erről a fiatalok gondoskodnak.