A kopácsi Kuruc Veronika lett az ország második legjobb virágkötője

196

Múlt héten a Horvát Iparkamara szervezte Virágkötők Országos Bajnokságán Splitben a kopácsi Kuruc Veronika nagyszerű eredményt ért el, elhozta az ezüstérmet.

A 15-16. században élt horvát költő, Marko Marulić munkássága volt az idei Virágkötők Országos Bajnokságának tematikája, amely a „Marulić virágai” fantázianevet kapta. A reneszánsz elemeket elváró négy versenyelemben az ország legjobb virágkötői mérték össze tudásukat, akiknek meg kellett alkotniuk a költő múzsájának, Juditnak a csokrát, aztán egy asztaldíszítést, egy reneszánsz kerti hangulatot és egy menyasszonyi csokrot. A háromnapos versenyen szigorú feltételeknek kellett megfelelni, és rangos zsűri figyelte a virágkötők minden egyes mozdulatát. Az egyik versenyző a kopácsi Kuruc Veronika volt, aki először vett részt ezen a rangos megmérettetésen, és mindjárt ezüstérmes lett. Ő karrierje első versenyén, a zágrábi Flora Art Bajnokságon először második helyen, egy évre rá pedig az első helyen végzett.

Kuruc Veronika

– Őszintén bevallom, egy ideig hezitáltam, hogy jelentkezzem-e, hiszen tudtam, hogy nagyon erős lesz a mezőny ezen a bajnokságon. Végül a magyarországi Németh Attila mestervirágkötő, mentorom és kedves barátom meggyőzött arról, hogy részt kell vennem rajta. El is vállalta, hogy a segédem lesz a megmérettetés folyamán, amiért nagy köszönettel tartozom neki. De a férjem, édesapám, az egész családom és a munkatársaim támogatása nélkül ez az eredmény nem jöhetett volna létre. Az első helyezettnek, Magdalena Kahlinának pedig gratulálok, méltán végzett az első helyen, így ő fogja képviselni Horvátországot jövőre a Hollandiában rendezendő Európa-bajnokságon – tudtuk meg Veronikától.

Versenyről versenyre: már készül a zágrábi címvédésre

Kuruc Veronika Bellyén és Eszék egyik elővárosában, Višnjevacon működteti „Kala” virágüzleteit, virágtermesztő családból való származása pedig szinte predesztinálta erre a pályára. Szívvel-lélekkel alkot, folyamatosan fejleszti magát, számos trendet teremtett már a virágkötői szakmában, kreativitása pedig, úgy tűnik, kiapadhatatlan. Az országos szintű versenyeken való dobogós helyezései pedig azt mutatják, hogy nem csak a vevők rajonganak a munkáiért, de a szakma is elismeri. A spliti verseny után alig jut ideje szusszanni egyet, hiszen már készül a zágrábi Flora Art Bajnokságra, ahol nem kisebb dolog vár rá, mint a címvédés, a tavalyi első helyezés kötelez. Mentorával, Németh Attila világbajnokságot is megjárt mestervirágkötővel pedig egy közös projektet terveznek: április 5-én és 6-án egy virágkötőknek szóló műhelyre fognak sort keríteni Kopácson.