A kommunizmus sötét árnyai

148

A vukovári Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek minden év április 12-én a kommunista terror áldozataira, amelyen a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is rendre részt vesznek.

A 20. század két nagy totalitárius rendszere, a nácizmus (fasizmus) és a kommunizmus olyan nagy embertömegek vesztét okozta, amire az addigi történelem során nem volt példa, egyik a faji felsőbbrendűség, a másik pedig az osztályharc nevében.  A Stéphane Courtois francia történész szerkesztésében 1997 novemberében megjelent és hatalmas visszhangot kiváltó műben, A kommunizmus fekete könyvében (Le livre noire du communisme) a szerzők levéltári dokumentumok és más források alapján 100 millió főben határozták meg a kommunista rezsimek számlájára írható áldozatok számát. A volt Jugoszlávia területén is több tízezer főről lehet olvasni.

Vukovár áldozatai

Vukováron 1945-ben a partizánok közel 400 személyt gyilkoltak meg. E terror áldozataira emlékeznek minden évben április 12-én a Szent Fülöp és Jakab-templomban és a mellette levő emlékkeresztnél, ahol a hozzátartozók, valamint a különböző szervezetek képviselői helyezték el most is az emlékezés koszorúit és gyújtottak gyertyát.

 

A megemlékezésen minden évben ott vannak a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is.

Jakumetović Rozália, a szervezet elnöke azt mondja, hogy kötelességünk emlékezni, és ahogyan a honvédő háború áldozatairól, úgy a kommunista terrorról sem szabad megfeledkeznünk.

– Ez azért is fontos, mert az áldozatok között magyarok is voltak, sikerült név szerint is négy magyar személyt azonosítani: Horvát Péter, Horvát Anna, Pap János és Hajnal Mihály is életét vesztette a megtorlás következtében – mondta Jakumetović Rozália.