A kommunista terror vukovári áldozataira emlékeztek

0
20

Vukováron a Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél emlékeznek minden évben a kommunista terror áldozataira. Az áldozatok között négy magyar is volt, így a Vukovári Magyarok Egyesületének a tagjai is részt vesznek a koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésen.

Vukováron 1945-ben a partizánok terrorja következtében több mint 300 személy vesztette életét, az áldozatok maradványai több tömegsírból kerültek elő, a legnagyobbat a ma kirándulóhelyként ismert Adicán tárták föl. Minden évben április 12-én emlékeznek meg róluk Vukovár városának, a Matica hrvatska vukovári alapszervezetének, a Németek és Osztrákok Szervezetének, valamint a Vukovári Magyarok Egyesületének a képviselői.

A Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya, Jakumetović Rozália lapunknak elmondta, hogy az áldozatok között magyarok is voltak. Felvették a Társadalomtudományi Intézet tudományos tanácsadójával a kapcsolatot, így sikerült név szerint is azonosítani a négy magyar személyt: Horvát Péter, Horvát Anna, Pap János és Hajnal Mihály is életét vesztette a megtorlás következtében.

- Reklám -

Tavaly a járványügyi előírások nem tették lehetővé, hogy lerójuk tiszteletünket a Szent Fülöp és Jakab-templom melletti emlékkeresztnél, de idén ismét gyertyát tudtunk gyújtani és elhelyeztük az emlékezés koszorúit – mondta Jakumetović Rozália.