A kötelező oltás védelmet nyújt

0
188
06-oltas

Korábban csak magyarországi fórumokon, újságokban olvastam arról, hogy szülők nem engedik beadni a kötelező oltást a gyereknek, mert úgy gondolják, csemetéjük szervezete természetes módon legyőzi majd a legveszélyesebb kórokozókat is. Az utóbbi időszakban nálunk is egyre több ilyen esetről lehet olvasni.

Ha egy szülő Horvátországban nem engedi beoltatni gyerekét, alá kell írnia egy nyilatkozatot, a gyerekorvos pedig az esetről azonnal tájékoztatja az egészségügyi ellenőrt, bizonyos esetekben a szociális hivatalat is. Az ellenőr bírósági eljárást is kezdeményezhet, valamint 2000 kúnára büntetheti a szülőket. Zágrábban pl. 2009-ben öt esetben kezdeményeztek ilyen ügyben bírósági eljárást.

A védőoltástól való félelem egyébként is egyidős a védőoltással. Edward Jennernek (1796-1839), a védőoltás úttörőjének sem volt könnyű dolga, ugyanis miután „felfedezte”, hogy a tehénhimlő-vakcina állítólag megvédi az embert a 18. század istencsapásától, a fekete himlőtől, a korabeli újságokban olyan karikatúrák jelentek meg, amelyen a beoltott betegeket tehénfejjel ábrázolták. A félelem máig nem múlt el, az USA-ban, Franciaországban és Nagy-Britanniában jelentős számú olyan csoportosulás van, amelyek ellenzik a védőoltást.

Közben pedig a gyerekorvosok, szakemberek nem győzik szajkózni, hogy az oltások elutasításával nemcsak saját gyermeke, hanem környezete egészségét is kockára teszi az, aki elutasító döntést hoz. A szakemberek úgy vélik, oltási rendszerünk jól működik, és a közösség érdeke azt kívánja, hogy senki se akadályozza ezt a működést – márpedig az oltások szabadon választhatóságával pont ez történne. Annak ellenére, hogy Németországban nem kötelező bizonyos oltásokat beadatni, mégis nagyon magas a lefedettség, mivel a kötelező oltások nélkül nem írathatják be a gyereket se óvodába, se iskolába. A szakemberek szerint fontos, hogy a szülő tisztában legyen azzal, hogy éppenséggel az oltások azok, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez.

Tavaly nagy port kavart az az eset, amikor az egyik oltóanyag (MoPaRu) beadása után több gyerek (111) is mumpszot kapott. Ennek lehetőségéről és a lehetséges mellékhatásokról a gyerekorvos minden esetben tájékoztatja a szülőket.

Nekem mindkét gyerekem túlesett a kötelező oltások nagy részén, eddig szerencsére nem tapasztaltunk mellékhatásokat, és a környezetemben sem hallottam ilyen esetekről.