A KMKSZ jelentős sikert ért el az önkormányzati választásokon

0
26
Brenzovics László

Történelmi sikert értek el a magyarok az önkormányzati választásokon Kárpátalján. A részvételi arány a magyar településeken magasabb volt az átlagosnál. Elemzők szerint ez azt jelenti, a magyarok tudták, hogy a mostani választásnak fontos tétje van. Az előzetes eredmények szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) 8 képviselője lehet a megyei közgyűlésekben. De jelentős sikereket értek el a kistérségi polgármester-választáson is.

– A jelentős ellenszél ellenére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) sikeresen szerepelt a vasárnapi helyhatósági választásokon – nyilatkozta Brenzovics László, a szövetség elnöke az ungvári TV21-nek.

Brenzovics László szerint sok képviselőt juttathatnak be a megyei tanácsba. Kiemelte, hogy Babják Zoltán jelentős fölénnyel nyerte meg a beregszászi polgármester-választást. Nagydobronyban, Tiszapéterfalván, Beregen, Visken is a KMKSZ támogatottjai vezetnek. A politikus úgy véli, hogy minden olyan területen, ahol jelentős számú magyar él, jelen lesznek az önkormányzatokban.

– A KMKSZ következetesen kiáll a kárpátaljai magyarság mellett, és ezt a választók most meghálálták. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a különböző helyhatóságokban olyan koalíciók jöjjenek létre, melyek Kárpátalja érdekeit szolgálják – nyilatkozta a szövetség elnöke.

A HMDK gratulált a KMKSZ sikeréhez

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke – aki a választások előtt videóüzenetben is részvételre buzdította a kárpátaljai magyarokat, azt hangsúlyozva, hogy erős magyar képviseletre van szükség  – levélben gratulált Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének az önkormányzati választásokon elért sikerükhöz, eredményes munkát, erős koalíciókat kívánt, hogy a magyar érdekeket továbbra is magyarok képviseljék; a horvátországi magyar közösség további barátságáról biztosította Brenzovicsot.