A Kiss Kata zenekar volt a kórógyi zenésztalálkozó sztárvendége

0
102

Tizenharmadik alkalommal rendezett zenésztalálkozót a Kórógy Hagyományőrző Egyesület és a HMDK. Az eseményen felléptek a helyi és környékbeli magyar tánccsoportok, népdalkörök, este pedig a mulatós zenekaroké volt a főszerep. Az idei rendezvény sztárvendége a magyarországi Kiss Kata Zenekar volt.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület 2001-ben szervezte meg az első zenésztalálkozót. Akkor még csak helyi fellépői voltak a rendezvénynek, amely fokozatosan nőtte ki magát Kárpát-medencei szintűvé.

– Az első találkozó sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, hagyományt teremtünk rendezvényünkből. A következőn már nemcsak kórógyi, hanem más horvátországi magyar zenekarok is felléptek, később pedig vajdasági és erdélyi bandák is érkeztek, így rendezvényünk Kárpát-medencei szintűvé vált, s örömmel tapasztaltuk, hogy vendégeink szívesen tesznek eleget meghívásunknak – nyilatkozta lapunknak Cserepes Zoltán, az egyesület vezetője.

Hozzátette, a találkozó az ismerkedésről és kapcsolattartásról szól, illetve természetesen arról, hogy ápolják, továbbadják a mulatós zene szeretetét a nagy zenei hagyományokkal rendelkező szlavóniai faluban.

A zenésztalálkozó műsorában részt vettek a helyi tánccsoportok és népdalkörök is, amelyek tagjai a mulatós együttesek zenéjére vonultak fel a faluközponttól a tűzoltóotthonig és vissza, majd kultúrműsor vette kezdetét a művelődési ház udvarán.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Željko Matanović, a Tordincei járás elöljárója, akik köszöntötték a vendégeket, továbbá Dezső István elöljáró-helyettes, dr. Szántó Tibor, a HMDK elnökségi tagja és Gárdos Béla eszéki magyar konzul is.

A műsort a hagyományőrző egyesület tánccsoportjai nyitották meg, rajtuk kívül színpadra lépett a szentlászlói népi táncegyüttes, a kórógyi Ady Endre KE kórusa és táncosai, valamint a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület énekkara.

A műsor sztárfellépője a Kiss Kata Zenekar volt Magyarországról. Énekesnője, Kiss Kata lapunknak nyilatkozva elmondta, egy évvel ezelőtt jelent meg a Magyarból jeles című albumuk, amely a nemzeti ünnepeinkhez és emléknapjainkhoz kötődő dalokat tartalmaz. Ennek a kiadványnak a turnéja zajlik most, melynek keretében Kórógyon is színpadra léptek. Következő állomásuk Brač szigete, majd a drávaszögi Laskó lesz.

– Több időt kellene itt töltenünk, hogy jobban belelássunk az itteniek életébe, de boldogok vagyunk, hogy Kórógyon lehetünk, mindenki nagyon kedves, ami csak erősíti bennünk azt az üzenetet, ami turnénk fő jelmondata is egyben, hogy „Magyarnak lenni igenis jó!“ – nyilatkozta lapunknak Kiss Kata.
Nagy sikerű előadásuk után a mulatós zenekarok vették át a stafétát: a kórógyi Aranycsárdáson kívül a Kopácsi Alkalmi Zenekar, valamint egy doroszlói és egy bácskertesi (Vajdaság) zenekar felelt a jó hangulatért.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.