A kiskőszegiek kártérítést kérnek

157
06-tankt-KISKSZEG-PIC_0299

Kiskőszeg – Hamarosan befejeződik az ún. tankút felújítása, az út megépítésekor elvett parcellák tulajdonosait viszont a mai napig nem kárpótolták. A földtulajdonosok több alkalommal is összejöttek, hogy közösen próbáljanak megoldást találni; nemrég úgy döntöttek, jogi útra terelik az ügyet, ha az illetékesek nem teljesítik kérésüket.

A Vörösmart és Batina közötti legrövidebb útvonal az úgynevezett „tankút”, amit 1993-ban  a szerb irányítás alatt álló ún. Jugoszláv Néphadsereg tankjai számára építettek. Az közútnak több mint tíz évig rendezetlen volt a státusa, majd a Sipos Sándor vezette Darázsi járás magyar kisebbségi önkormányzata indítványára, Eszék-Baranya megye vezetőségének és az akkori zsupán, Krešimir Bubalo közbenjárásának köszönhetően 2008-ban megoldódott ez a probléma is, és besorolták a Horvát Utak hatáskörébe.

– Amikor ezt az utat építették, kisebb-nagyobb földdarabokat vettek el az emberektől. Az úgynevezett krajinás időkben azokat, akik itthon voltak, úgy „kárpótolták”, hogy megígérték, amekkora parcellát elvettek tőlük, akkorát kapnak majd másutt. A békés reintegráció után a horvát állam ezt elfogadta, ám miután a telekkönyvi hivatalban utánanéztünk a dolognak, kiderült, hogy az emberek csak használói és nem tulajdonosai ezeknek a kárpótlásként kapott járási földdaraboknak. Így nem rendelkezhetnek fölöttük, például elemi csapás esetén nem kérhetnek kártérítést vagy állami támogatást, és el sem adhatják a parcellákat. A Darázsi Járási Tanács ezért a legutóbbi ülésén egy olyan határozatot fogadott el, mely szerint az érintettek nevére íratják a parcellákat, amelyek különben építési teleknek számítanak. Az ülésen is elmondtam, a legtöbb esetben 300-400 m2 -es parcellákról van szó, amit nem tudnak mire használni, és vevőt sem találnak a tulajdonosok. Ráadásul tíz olyan személy is van, akit semmilyen formában nem kárpótoltak – mondja Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese.

A földtulajdonosok már több alkalommal összeültek, hogy közösen próbáljanak megoldást találni problémájukra. Nemrég úgy döntöttek, hogy a parcellák helyett inkább anyagi kártérítést kérnek, és amennyiben az illetékesek nem teljesítik kérésüket, jogi útra terelik az ügyet.

Hamarosan befejeződik az ún. tankút felújítása, és az emberek bíznak benne, hogy végre őket is kárpótolni fogják.