A kiskőszegi horgászok a környezetet is védik

183
P1020716

Kiskőszeg – A kiskőszegi Ponty Sporthorgász Egyesület idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, így ebből az alkalomból egy nagyszabású rendezvényt terveznek;  folytatják eddigi tevékenységüket,  és nagy öröm számukra, hogy egyre több fiatal csatlakozik az egyesülethez – hangzott el többek között a nemrégiben megtartott közgyűlésen, amelyen félszázan vettek részt.

A kiskőszegi Ponty Sporthorgász Egyesület megalakulása óta legfontosabb feladatai közé tartozik a horgászat sportszerűségének megőrzése, a horgászati hagyományok ápolása, népszerűsítése. Az egyesület kiemelt feladataként kezeli a fiatalok bevonását tevékenységükbe és a környezettudatos szemlélet kialakítását.

– Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt időszakban több fiatal is csatakozott hozzánk, ez azért is jó, mert így szabadidejüket értelmesen és egészségesen tölthetik el a természetben. Mi, horgászok nagy figyelmet fordítunk a környezetvédelemre is, egy-egy verseny előtt például közösen tesszük rendbe a horgászterületet. De odafigyelünk a vizek tisztaságára is, egy-egy nagyvíz után halvédelemmel is foglalkozunk. A baranyai horgászszövetség tagszervezeteként az egész „háromszög” területén pecázhatunk, de természetesen a Dunához kötődünk a legjobban. Itt viszont nagy problémát jelent, hogy túl sok horgászengedélyt adtak ki, ezért nagyon megritkult a halállomány – mondja Zsivity István, az egyesület elnöke.

Azt is elmondja, hogy odafigyelnek a horgásztársaik által felvetett problémákra, amelyek megoldását oly módon is elősegítik, hogy a megfelelő fórumokon felvetik. Tagjaik részére évente több versenyzési lehetőséget is biztosítanak, csapat- és egyéni versenyeken is szerepelnek. Az idei évben három versenynek a házigazdái is lesznek.

– A vezetőség törekszik más horgászegyesületekkel való jó kapcsolat kialakítására is. Közgyűlésünkön jelen volt Stipan Šašlin elöljáró és a járási horgászegyesületek vezetői is, így megbeszéltük, hogy egy járási versenyt is tartanánk majd a jövőben, amelynek évente felváltva lennénk a szervezői – teszi hozzá Zsivity.

Aktív és sokrétű tevékenységük a garancia arra, hogy a horgászatot széles társadalmi réteg számára biztosító egyesület még nagyon sokáig működjön.