A kiskereskedelmi egységek 75 százalékát a nagykereskedelmi áruházláncok birtokolják

181
interspar_otorenje-osijek_3

A nagykereskedelmi láncoknak a gazdasági válság ellenére is sikerült piaci részesedésüket bővíteni. A tíz vezető áruházlánc élén a Konzum áll, őt a Kaufland, a Lidl, a Plodine és a Merkator követi, az ő tulajdonukban van a kiskereskedelem 74 százaléka, derült ki a Gfk piackutató felméréseiből. 2009-ben a részesedés még 66 százaléknyi volt, a rákövetkező évben 70 százalékra nőt, a múlt év pedig újabb növekedést eredményezett.

A hazai piac vezetője a tavalyi évben a Konzum volt, amely az ezredik üzletét nyitotta meg 2011-ben. A Lidl a horvát piacra való betörése óta folyamatosan terjeszkedik.

A város széli hiper- és szupermarketek hatására sorra zárnak be a kisboltok, és ez nemcsak a városokra jellemző, a kisebb településeken is ritka már a maszek bolt, a legtöbb valamelyik nagyobb kereskedelmi lánc részeként működik. A GfK arra a következtetésre jutott, hogy ez logikus következménye a fogyasztói magatartásnak, különösen a mostani gazdasági helyzetben: az emberek azokban az üzletekben vásárolnak, amelyek képesek jóval alacsonyabb árakkal kirukkolni, illetve a saját márkájú árujukat kínálják elfogadható áron. Ez jellemző a fejlett közép- és kelet-európai országokra is.