A Kisebbségi Tanács küldöttsége a horvát köztévé vezetőivel tárgyalt

0
49

Az országos hatókörű Kisebbségi Tanács (KT) delegációja Aleksandar Tolnauer elnökkel az élen múlt csütörtökön a horvát köztévé, a HRT igazgatóságával tárgyalt. A találkozó témája a nemzeti kisebbségek jelenléte a Horvát Rádió és Televízió műsoraiban volt.

Az Aleksandar Tolnauer elnök vezette Kisebbségi Tanács küldöttsége, melynek tagja volt Dragana Jeckov, a Tanács tagja és a szerb nemzeti kisebbség horvát parlamenti képviselője, Jankovics Róbert, a Tanács tagja, magyarságunk parlamenti képviselője, valamint Danijela Komadina kormánytanácsadó, február 24-én a horvát köztévé vezetőségével, Robert Šveb főigazgatóval, Marija Nemčić programigazgatóval, Renato Kunić főigazgató-helyettessel, valamint Daniela Draštatával és Sanja Plešával, a Prizma kisebbségi tévéműsor szerkesztőjével és műsorvezetőjével egyeztetett.

A megbeszélésen a KT képviselői azt sérelmezték, hogy a horvát köztévében és közrádióban nem kapnak kellő teret, figyelmet a nemzeti kisebbségek. Ez a HRT 2019 és 2020-as évre vonatkozó kimutatásából is jól látszik: 2019-ben összesen 5673 perc és 13 másodpercnyi anyagot sugároztak a kisebbségeknek/kisebbségekről, ami az összes anyagnak csupán az 1,079%-a. A 2020-as adatok pedig további csökkenést mutatnak, vagyis 5494 perc és 14 másodpercnyi anyag szólt a kisebbségekről.

Az ülésen kihangsúlyozták, hogy el kell kerülni a „gettósodást”, és kisebbségi témák ne csak két, a kisebbségeknek szánt műsorra korlátozódjanak, hanem megfelelő terjedelemben az ország lakossága számára készített adásokban is teret kapjanak annak érdekében, hogy minél jobban előtérbe kerüljenek a nemzetiségek és a többségi nemzet együttélésének politikai, társadalmi és kulturális aspektusai. Szó volt a nemzeti kisebbségek nyelvén történő tájékoztatásról, a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szerkesztőség létrehozásáról, a kizárólag kisebbséggel foglalkozó szerkesztők és újságírók képzettségének hiányáról.

– A HRT-t törvény és a horvát kormánnyal kötött szerződés is kötelezi minderre, valamint arra is, hogy hangsúlyt kell helyezniük a nemzeti kisebbségek hagyományainak és kulturális programjainak a dokumentálására és bemutatására annak érdekében, hogy minél hitelesebb kép alakulhasson ki a Horvátországban élő nemzeti kisebbségekről, azok identitásáról – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette, megállapodtak arról is, hogy a Tanács és a Horvát Rádió és Televízió képviselőiből egy közös munkacsoportot hoznak létre, amely a HRT-nek és a Horvát Kormánynak a 2023 és 2026 közötti időszakra vonatkozó megállapodásának a kérdéseivel fog foglalkozni.

Annak érdekében, hogy az új megállapodás összhangban legyen a 2023-as állami költségvetés tervezetével, a munkacsoport márciusban kezdené meg munkáját, aminek az eredményeként a szerződés tervezetét 2022 áprilisában nyilvános vitára bocsátják.