A kisebbségi önkormányzatok szerepéről tanácskoztak

0
79

A zágrábi Kisebbségi Tanács és a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala az Eszék-Baranya megye területén működő kisebbségi önkormányzatok és képviselők számára szervezett szemináriumot a múlt csütörtökön.

A horvát alkotmányerejű törvény értelmében a kisebbségi önkormányzatok legfőbb feladata az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség segítése az aktív közéleti részvételben, problémáik megoldásában, hogy tanáccsal és útmutatással lássák el a helyi önkormányzatokat a kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekben, valamint hogy felügyeljék a törvények által garantált kisebbségi jogok betartását. Ennek érdekében a megválasztott kisebbségi tanácsok (önkormányzatok) együttműködnek a helyi önkormányzatokkal, a többségi és kisebbségi civil szervezetekkel, jogi személyekkel, állami intézményekkel.

Többek között ezekről tárgyaltak múlt hét csütörtökön az eszéki megyeháza dísztermében, a tanácskozást Alen Tahiri, a horvát kormány Kisebbségi Hivatalának igazgatója nyitotta meg, aki beszélt a kisebbségi önkormányzatok szerepéről, feladatairól és jogköréről is az Eszék-Baranya megye területén működő kisebbségi önkormányzatok, járási és városi önkormányzatok vezetőinek, illetve kisebbségi képviselőknek. Elmondta azt is, hogy a kisebbségi önkormányzatok javaslatokat tehetnek a helyi önkormányzatoknak minden olyan kérdésben, mely érinti az ott élő kisebbséget, valamint a helyi önkormányzatoknak is kötelességük konzultálni a kisebbségi önkormányzatokkal minden olyan döntés előtt, mely befolyásolhatja a helyi nemzeti közösség életét, azonban az önkormányzatot törvény nem kötelezi e tekintetben. A kisebbségi önkormányzat tagjai, amennyiben szükségesnek érzik, jelen lehetnek a helyi „rendes” önkormányzati üléseken mint megfigyelők, és megegyezés alapján akár fel is szólalhatnak, ám szavazati joggal nem rendelkeznek.

Kifejtette azt is, hogy a kisebbségi önkormányzatok ajánlást tehetnek az országos kisebbségi tv- és rádióműsorok tartalmát illetően, valamint megfogalmazhatják véleményüket a kisebbségi nyelvű országos médiumok kapcsán, melyben rávilágíthatnak azok általuk vélt hiányosságaira is.

A kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatosan Ivana Ferara, a Közigazgatási Minisztérium osztályvezetője, Vladimir Ham, a zágrábi Kisebbségi Tanács alelnöke, valamint Eszék-Baranya megye és a város képviselői is kifejtették véleményüket, majd a tanácskozás második részében a kisebbségi önkormányzatok szerepének erősítéséről, a helyi önkormányzatokkal való szorosabb együttműködésről, ennek gyakorlati megvalósulásáról volt szó. Itt egy-egy jó gyakorlatot is említettek.

A legutóbbi kisebbségi önkormányzati választásokon Eszék-Baranya megyében elsöprő győzelmet aratott a HMDK, a szervezet jelöltjei a mandátumok 96 százalékát szerezték meg. A tanácskozáson a HMDK-s kisebbségi önkormányzatok képviselői is jelen voltak.

Matijević Olivér, a megyei kisebbségi önkormányzat vezetője elmondta, a horvátországi magyarságot minden olyan jog megilleti, amely egy kisebbségben élő nemzetrész számára szükséges és elengedhetetlen a fennmaradásához.

– Jogunk van a saját nyelven történő oktatáshoz, magyar nyelvű médiára, a közéleti anyanyelvhasználatra, a magyar nyelvű hitélet is biztosítva van, és megfelelő politikai képviselettel is rendelkezünk. Egyes területeken a gyakorlati megvalósítással akadnak gondok, de ezek kiküszöbölésén folyamatosan dolgozunk – mondta.