„A kisebbségek tagjai büszkék városukra”

0
15

A koronavírus-világjárvány miatt két év kihagyás után Zágráb Város Kisebbségi Tanácsainak és Képviselőinek a Koordinációja a hétvégén ismét megszervezte a horvát fővárosban élő nemzetiségek napját. Az eseményen a helyi magyarok is bemutatkoztak.

A Zágrábban élő nemzetiségek napján vasárnap az ottani kisebbségek képviselői saját népviseletüket felöltve táncukból, zenéjükből és gasztronómiájukból is ízelítőt adnak.

A Koordináció elnöke, Juraj Bahnik köszöntőjében elmondta, Zágráb polgáraiként a kisebbségek tagjai büszkék városukra. Tudásukkal, elkötelezettségükkel és munkájukkal hozzájárulnak a város közöségi életéhez, kulturális és oktatási tevékenységükkel pedig változatosabbá és gazdagabbá teszik Zágráb kulturális örökségét.

Varga Tibor, az országos Kisebbségi Tanács elnökének, Aleksandar Tolnauernek a képviseletében megjegyezte, idén van a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvény elfogadásának huszadik évfordulója. Mint mondta, az országos hatókörű Kisebbségi Tanács a nemzeti közösségek kulturális autonómiájának legfőbb anyagi támogatója. Az idei évben is a horvát kormány jóvoltából több mint 50 millió kúnával támogatják több mint 250 kisebbségi egyesület mintegy 1200 programját. Majd mindenki figyelmébe ajánlotta a Tragovima nacionalnih manjina po Zagrebu (A nemzeti közösségek nyomdokain Zágrábban) című, a zágrábi kisebbségekről szóló kiadványt, amelyet a program első napján, szeptember 17-én mutattak be.

„Zágráb egy befogadó város, amelynek szerves részei a különböző nemzeti kisebbségek. Büszkék vagyunk a sokszínűségünkre, amely erősebbé tesz bennünket” – mondta Tomislav Tomašević, Zágráb polgármestere a rendezvényen.

Az eseményen most is bemutatkoztak a helyi magyar közösség tagjai, részt vettek a viseletbemutatón, a színpadon az Ady Endre Magyar Kultúrkör citerazenekara és kiskórusa is fellépett, a kultúrkör vezetősége és a tagok pedig a gasztronómiai bemutatón jeleskedtek.