A kisebbségek képviselői tanácskoztak Abbáziában

0
47

A média és a nemzeti kisebbségek Horvátországban címmel szervezett június 5-én szemináriumot Opatijában a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatal, amelyen a HMDK vezetője is részt vett.

A szemináriumra, amelyet Aleksandar Tolnauer, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnöke és Alen Tahiri, a horvát kormány Kisebbségi Hivatalának igazgatója nyitott meg, szerdán került sor.

Tahiri szerint az egyre gyakoribb gyűlöletbeszéd nemcsak a nemzeti kisebbségekhez tartozók biztonságát veszélyezteti, hanem a horvát demokratikus társadalomra is rossz fényt vet.

Tolnauer többek között arról beszélt, hogy a horvát közszolgálati televízióban nem foglalkoznak kellő terjedelemben a kisebbségekkel.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is részt vett a tanácskozáson és elmondta, hogy a kisebbségi jogok érvényesítése szempontjából nagyon fontos szerepe van a médiának, ezért elengedhetetlen, hogy a kisebbségi médiumok kellő támogatást kapjanak a munkájukhoz.

A szemináriumon részt vett még többek között Kazimir Bačić, a HRT főigazgatója és Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő. (mt)