A ki nem fizetett bér bűncselekmény lesz

0
173
menza_265842S1

A kormány július 15-ig a szábor elé terjeszti azt a törvénymódosítást, amely szerint a ki nem fizetett bér bűncselekménynek számít, valamint olyan külön munkaügyi bíróságokat, hivatalokat is létrehoznak, amelyek kizárólag ilyen ügyekkel foglalkoznak.

Ezt az ígéretet Jadranka Kosor a múlt héten tette azután, hogy a szakszervezetek vezetőivel találkozott az uniós csatlakozási tárgyalások lezárása alkalmából – írta a Novi list c. napilap. Ezenkívül arról is szó volt, hogy az olyan munkáltatók, akik nem teljesítették az alkalmazottaikkal kapcsolatos kötelességeiket, vagy nem tartották tiszteletben a kollektív szerződéseket, ne tudjanak új céget alapítani.

A Horvát Szakszervezetek Szövetségének a vezetője azt is elárulta a napilapnak, hogy a kormány képviselői olyan törvény megalkotására is ígéretet tettek, amelynek köszönhetően pl. a Salonit vállalat, a Dalmacijavino és a Trimot vállalatok munkásait is kártalaníthatják valamilyen formában elmaradt bérük miatt. A kormányt arra is figyelmeztették, hogy ez idáig egyetlen bajba jutott cég sem kapott segítséget az ún. Kormányhitel C modelljéből.

A Glas Slavonije napilapban viszont már arról olvasattunk, hogy a Horvát Munkáltatók Egyesülete nem támogatja a törvénymódosítást.