A két ország közötti kapcsolatok további fejlesztése a cél

0
83

A múlt héten kétnapos látogatásra érkezett Zágrábba Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, hogy részt vegyen az EU külügyminisztereinek tanácskozásán. A látogatás alkalmával több, a két ország viszonyát érintő ügyben is tárgyalt horvát kollégáival, valamint egy megállapodást írt alá, amelynek értelmében 2020 őszétől lektori feladatot ellátó vendégoktató biztosítja a magyar nyelv és kultúra oktatását a Rijekai Tudományegyetemen, amire először nyílik lehetőség.

Magyarország és Horvátország együttműködése rendkívül fontos mindkét nemzet számára – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban. A politikus az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a fővárosba, ahol együttműködési megállapodást írt alá a rijekai egyetemmel a magyar nyelv és kultúra oktatásáról, valamint több kétoldalú megállapodást kötött és számos tárgyalást is folytatott.

– Magyarország számára Horvátország rendkívül fontos partner, tavaly megdőlt a két ország közötti kereskedelmi forgalom rekordja 2,5 milliárd euró fölötti teljesítménnyel, de kiemelendő az is, hogy több mint 640 ezer magyar nyaralt az Adrián. Horvátország az első számú beruházási célpontja a magyar tőkének, világosan látszik, hogy a politikának is fel kéne vennie ezt a tempót – fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyar lektorátus nyílik Fiumében

A rijekai tudományegyetem Horvátország három legjobb tudományegyeteme közé tartozik, a magyarországi és horvátországi felsőoktatási és tudományos együttműködés újabb kimagasló állomása, hogy szeptembertől itt magyar nyelvi és kulturális képzést indítanak magyar lektor részvételével.  Az erről szóló megállapodást Snježana Prijić-Samaržija, a Rijekai Egyetem rektora és Szijjártó Péter miniszter írták alá. Ezáltal már a harmadik horvátországi egyetemen lesz lehetőség a magyar nyelv és kultúra oktatására. A zágrábi és az eszéki egyetemen összesen 125 egyetemi hallgató tanul magyarul, a fiumei lektorátus megnyitásával pedig ez a szám akár 200 főre is nőhet.

 – Fiume fontos szerepet játszik a magyar-horvát kapcsolatokban. A Mol Nyrt. nemrégiben egy óriási, 540 millió eurós finomító felújító beruházásról döntött, és mivel sok magyar látogatja ezt a térséget, Magyarország hamarosan engedélyt fog kérni a horvát kormánytól arra, hogy egy konzuli képviseletet működtessünk a városban, ahol nemrég egy magyar ház is megkezdte működését – nyilatkozta a külügyminiszter.

A rijekai egyetem rektora, prof. dr. sc. Snježana Prijić nagyon örül a magyar kormány kezdeményezésének, és biztos benne, hogy nagy lesz az érdeklődés a magyar nyelv iránt az egyetemen.

– Városunkban a közös múltnak köszönhetően nagyon sok magyar nyelvű archív anyag található. Örülök, hogy ezentúl olyan szakembereket, köztük történészeket képezhetünk, akik értik majd a magyar nyelvet és tudják majd kutatni váro-sunk múltját – mondta a rektor asszony.

Több határátkelőre van szükség

Szijjártó Péter szerint rendkívül fontos a két ország közötti összeköttetés javítása is. Hiszen európai viszonylatban tekintve nagyon kevés a határátkelők száma a két ország között, amin javítani kell.

 – Horvátország és Magyarország 350 kilométeres határszakaszán csak hét legális átkelési lehetőség van. Ötven kilométer az átlagos távolság az átkelők között, míg Nyugat-Európában ez 2,5-3 kilométer. Világosan látszik, hogy ez egy tarthatatlan, versenyképtelen helyzet – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy többször kezdeményezték a horvát kormánynál, hogy növeljék a határátkelőhelyek számát, most pedig megállapodtak abban, hogy Magyarország megépíti az M6 autópályát, Horvátország pedig befejezi gyorsforgalmi útját a határig. A projektnek 2023-ig kell elkészülnie, nyilatkozta a miniszter, aki hozzátette, hogy két kisforgalmú határátkelőhelyet is nyitnak a közeljövőben, valamint Murakeresztúrnál elkezdik a Mura-híd tervezését. Fejlesztik továbbá a vasúti kapcsolatokat a Budapest-Eszék és Budapest-Split vonalon.

A határ menti közlekedésfejlesztésekről szóló megállapodást horvát részről Oleg Butković tengerügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter írta alá.