A két nemzet kapcsolatáról tárgyaltak

0
55

Múlt héten a Horvát Szábor és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának új horvát elnökével, Darko Sobotával tárgyalt dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete.

Horvátország és Magyarország viszonya politikai és gazdasági szempontból is példaértékű, állapították meg múlt csütörtöki találkozójukon Darko Sobota, a Horvát Szábor és a magyar Országgyűlés baráti tagozatának nemrég kinevezett horvát elnöke és dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete. A határokon átívelő együttműködés különösen jó a határ menti települések között, melyek a különböző testvértelepülési programoknak köszönhetően állandó kapcsolatban vannak.

A tárgyaláson felvetették, hogy Kiskunhalas és Lepoglava testvértelepülési kapcsolatot létesíthetne, mivel mindkét helyen komoly tradíciója van a csipkekötésnek.

- Reklám -

A nagykövet a találkozó alkalmával elmondta, Magyarország támogatja Horvátország mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez, ami még inkább összekötné a két országot és jót tenne a gazdaságnak is. A tanácskozáson a horvát-magyar barátság napjáról is egyeztettek a felek, melyről várhatóan hamarosan dönt a horvát szábor.

– Horvátország és Magyarország viszonya példaértékű. Ezt a viszonyt tovább erősíti a horvátországi magyar és a magyarországi horvát közösség is, amelyek egyfajta összekötő kapocsként vannak jelen a két ország viszonylatában. A találkozónk rendkívül baráti hangvételű volt, elnök úr jól ismeri Magyarországot, hiszen ő maga is a határ mentéről származik. Úgy gondolom, hogy minden feltétel adott a két parlament baráti tagozatának további zavartalan működéséhez – mondta dr. Demcsák Csaba nagykövet.