A KÉP/ÍRÁS esszépályázat nyertesei

0
95

Január 15-én lezárult a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) által a magyar kultúra napja alkalmából kiírt KÉP/ÍRÁS irodalmi esszépályázat, a nyertesek névsorát az intézmény honlapján hirdették ki.

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) decemberben irodalmi esszépályázatot hirdetett felső tagozatos általános iskolai, valamint középiskolás diákok számára. Olyan írásművek elkészítésére ösztönözte a horvátországi magyar fiatalokat, amelyeknek ihletadó forrásai a magyar képzőművészet ikonikus alkotásai voltak. A pályázat célja az volt, hogy a klasszikus festmények a fiatalok írásai által új megvilágításba kerüljenek.

Idén a zsűri elnöke a drávaszögi születésű, Vajdaságban élő Kontra Ferenc József Attila-díjas író, aki a következő gondolatokat fogalmazta meg a beérkezett írásművek kapcsán:

- Reklám -

„Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy-egy ismert kép, legyen az fotó vagy festmény, milyen hatást vált ki, milyen írásra ösztönzi a diákokat. (…) Nem könnyű feladat egy Gulácsy Lajos- vagy egy Csontváry-festmény központi gondolatáig eljutni, történetbe foglalni a jelenetet, ami elsőre vizuális élményként hatott ránk. De nem fogott ki a feladat senkin sem” – írta Kontra Ferenc, megdicsérve a pályázókat, mondván, az általuk „továbbgondolt történetek a művészet közelébe visznek bennünket.”

A legeredményesebb pályaművek kategóriák szerint:

Általános iskolások
1. Kolár Emánuel (Vörösmarti Általános Iskola)
2. Farkas Viktória (HMOMK)
3. Dankos Dorina (HMOMK)
Különdíj: Micheli Máté (Laskói Általános Iskola)

Középiskolások
1. Obermajer Dávid (HMOMK)
2. Galac Dóra (Veljko Petrović Gimnázium, Zombor)
3. Gotál Daniella (HMOMK)
Különdíj: Novácski Dália (HMOMK)