A karácsonyi fények veszélyei

0
279
karacsonyi-kivilagtas

 

Advent első vasárnapján már megjelentek a házak ablakában, erkélyein, udvarában a karácsonyi égősorok, amelyek jelzik az ünnep közeledtét. Sokszor azonban ezek az égők komoly veszélyt jelentenek, így nem árt odafigyelni, hol szerezzük be őket.

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen velejárói az ünnepi fények, amelyek már két hete ott villóznak a városközpontokban, az üzletek kirakataiban és sok otthonban is. Advent első vasárnapján már sokan bekapcsolják a kültéri izzókat vagy az ablakokra helyezett égősorokat. Ezek a szerkezetek azonban komoly veszélyforrást jelenthetnek, ha nem a megfelelő helyekről szerezzük be, vagy felügyelet nélkül hagyjuk őket.
 

Ne a piacon vásároljunk égőket!
A piacokon fellelhető füzéreknek ugyan alacsony az ára, de szinte minden szakértő egyetért abban, hogy ez a lehető legrosszabb választás. Itt ugyanis silány minőségű áru kerül a padra, amelyeket sok esetben senki sem ellenőrzött, így olyan termékeket vásárolhatunk, amelyek áramütést vagy tüzet okozhatnak. A boltok kínálata biztonságosabb ugyan, de még ez sem jelent garanciát. A szakértők szerint néhány dolgot mindenképp vegyünk figyelembe a vásárlásnál és az elhelyezésnél: a füzér tájékoztatóján szerepelnie kell a villamossági adatoknak (feszültség, teljesítmény) és az érintésvédelemnek – II. vagy III. osztály. Ha kültéri izzót keresünk, a por- és nedvességvédelemre vonatkozó adatokat kutassuk. Lehetőleg próbáljuk ki, majd fizetéskor ellenőrizzük a blokkot, és érvényesíttessük a jótállási jegyet. Az égőket a vezetéktől és egymástól távol tartva, fához, papírhoz nem hozzányomva helyezzük el. Kültéri berendezés esetén a hálózati csatlakozást lakáson belül oldjuk meg, a hálózati adaptert pedig semmiképpen se érje se fagy, se víz.
 

Fények a lakásban
Természetesen az égők mellett a gyertyák, mécsesek és csillagszórók is tűzveszélyesek, ha figyelmetlenül, rossz helyen hagyjuk őket. Karácsonykor fokozott figyelemmel gyújtsunk mécsest, gyertyát a karácsonyfa közelében. A kiszáradt fa nagyon könnyen lángra kaphat, és a tűz pillanatokon belül szétterjed. Gyertyát, csillagszórót csak felügyelet mellett használjunk. Éppen ezért már a fa vásárlásakor figyelni kell arra, hogy a fenyő frissen vágott legyen. Felállításánál fontos a fa stabil rögzítése, hogy ne borulhasson fel egy váratlan pillanatban. Soha ne állítsuk karácsonyfánkat kályhák, fűtőtestek, televízió vagy függönyök közelébe. Persze az is fontos, hogy mi kerül dísznek a fára, hiszen a vattából, papírból készült dekoráció is veszélyeket rejthet.
A karácsonyi fények tehát amennyire szépek, annyira veszélyesek is lehetnek, így érdemes a szokásosnál több figyelmet fordítani arra, hogy milyen égősorokat használunk, hogy a lakástűz kockázata a lehető legkisebb legyen.