A jövő év májusától jelentősen csökken a nemzetközi hívások díja

0
32

A Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača) úgy határozott, csökkenti a roamingdíjakat a nemzetközi és hazai mobiltelefon-kommunikáció összehangolása érdekében. A döntés értelmében jövő év májusától az EU-n belüli mobiltelefon-hívások legmagasabb percdíja 19 cent, az sms díja pedig 6 cent lesz. Ez remek hír a horvátországi felhasználók számára, hiszen hazánkban a roamingdíjak szolgáltatótól és tarifától függően meghaladhatják az 5 kúnát is.

A BEUC (Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség) kutatása kimutatta, hogy a mobilhálózat-szolgáltatók számára a külföldre történő hívások költsége 0,014 euró percenként, míg a felhasználók számára a hívás díja elérheti az 1,99 eurót is. E szerint a szolgáltatók haszna a nemzetközi hívásokon elérheti az 5000%-ot is. A külföldre küldött SMS-ek pedig 1000%-os hasznot hoznak a szolgáltatóknak.

A magasroamingdíjak miatt, amelyek átlagosan 50 centnél kezdődnek, az európaifelhasználók különböző mobilalkalmazásokat használnak telefonbeszélgetéseiklebonyolítására, ezek viszont minőségben nem érik el a hagyományostelefonhívások színvonalát.