A Jobbik támogatja Horvátország uniós csatlakozását

179
IMG_8893

Múlt héten a magyar parlament jóváhagyta a Horvátország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést. Szávay István, jobbikos országgyűlési képviselő egyik felszólalásában a horvátországi magyarokat érintő két problémára is felhívta a figyelmet.

Schmitt Pál köztársasági elnök múlt kedden aláírta a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló szerződést jóváhagyó törvényt, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A parlament múlt hétfőn 334 igen szavazattal, 5 jobbikos képviselő tartózkodása mellett hagyta jóvá a Horvátország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinentjének elnöke lapunknak elmondta, a szavazáson tartózkodó 5 képviselőtársuk a 46 fős frakcióból lelkiismereti okokból kért és kapott felmentést a közös álláspont képviselete alól, azonban fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy tartózkodásuk nem Horvátországnak, hanem az EU-nak szólt.

Emellett Szávay István egyik parlamenti felszólalásában két, a horvátországi magyarokat érintő problémára is felhívta a figyelmet:

– A horvát kormány egyelőre a tavalyi kisebbségi költségvetési támogatási összeghez képest csak 30%-kal kevesebb támogatást biztosított a kisebbségi szervezetek és intézmények számára, mondván, hogy amint a kormány új költségvetése elkészül, ezeket a támogatási összegeket utólag a szervezetek meg fogják kapni. Reményünket szeretnénk kifejezni, hogy ez valóban így fog történni. A másik, amiről még érdemes szót ejteni, az az, hogy a horvátországi magyarság döntő többsége az ország keleti régiójában,  a történelmi Drávaszögben lakik, ez a régió pedig az ország gazdaságilag legelmaradottabb részei közé tartozik. Szeretném reményünket kifejezni azzal kapcsolatban is, hogy a későbbiekben a horvát kormány meg fogja tenni az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ez a régió is fel tudjon zárkózni, az ott élő magyarság életszínvonala is javuljon, emelkedjen.