„A jó ügy érdekében végzett munka mindig motivál”

208

– mondja riportalanyom, Ágoston Gergely, azzal folytatva, hogy így pedig nem is volt olyan nehéz megérni a kilencven évet. Annak dacára, hogy a múlt héten a 91. életévébe lépett, most is épp egy autóbusznyi magyar turista fogadását szervezi.

Múlt héten ünnepelte 90. születésnapját Ágoston Gergely idegenvezető, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének elnökségi tagja, megyei magyar kisebbségi képviselő. A környék elismert és többszörösen kitüntetett, kedvenc idegenvezetője a turisták kalauzaként szorgoskodik ma is, az Isztriai-félszigettől a Kvarner-öblön keresztül Plitvicéig. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a magyar turistáknak és a horvátoknak bemutassa a tengermelléki régió közös történelmét, ezáltal szorosabbá és barátibbá téve a magyar-horvát kapcsolatokat.

A kerek születésnap alkalmából mi is felköszöntöttük őt telefonon, amit egy (újabb) interjú követett.

– Természetesen lassabban mozgok, mint korábban, de az idegenvezetésnek a tempóm épp megfelel, hiszen útközben meg-megállunk, én pedig mesélek Fiumének, Abbáziának, Lovrannak a nevezetességeiről. Nagy öröm és motiváció, amikor látom, hogy a hallgatóságomat érdeklik a témák – mondja riportalanyom, aki akkor is egy turistacsoport fogadását szervezte.

Ágoston Gergely

Idegenvezetése átível téren és időn

Megosztotta velünk legújabb módszerét is: történeteihez felhasználja gazdag képeslapgyűjteményét – a legrégebbi 1899-ből való –, így az idegenvezetés során nemcsak térben, hanem időben is „megutaztatja” a csoportok tagjait.

Korábbi riportunkban megírtuk, hogy Ágoston Gergely Eszéken született, majd a Vajdaságban élt, ahol pszichológusként dolgozott. Nyugdíjasként telepedett le Lovranban, ahol az idegenvezetői engedélyt hetvenéves fejjel szerezte meg.

– Amikor ideköltöztem Lovranba, egyszerűen újjászülettem, egy nagyszerű befogadó közegre leltem. Úgy tekintek erre a vidékre, hogy mindennap valami újat fogok felfedezni, mindennap valami csodás dolgot élek meg. Ennek a helynek a kisugárzása, az itteni emberek természete, az isztriai mentalitás, a többnyelvűség, a tolerancia mindenkit jó érzéssel tölt el, aminek köszönhetően magyarnak lenni is jó az Adria-partnak ezen a részén – mondja Ágoston Gergely, aki ezt a lelkesedést átviszi az érdeklődőkre is, úgyhogy egy végigsétált és beszélgetett nap után a turistacsoport tagjaiból közösség lesz, és gyakran előfordul, hogy a résztvevők nehéz szívvel vesznek búcsút egymástól.

„Az elismerések arra ösztönöznek, hogy folytassam eddigi tevékenységemet”

Népszerűségének az egyik eredője, hogy rengeteg információval rendelkezik. Pályafutása kezdetén aktívan kutatta a térség nevezetességeit, múltját, magyar vonatkozásait, gazdagítva saját ismeretanyagát, amit átadhat a turistáknak. Ennek is volt köszönhető, hogy Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 2019-ben az év idegenvezetőjének választották Rijekában. Egyre több turistacsoport kereste meg, de a média figyelmét is felkeltette tevékenysége. Magazinműsorunk háromrészes dokumentumsorozaton keresztül mutatja be Fiumét és környékét az ő kalauzolásával, amit ezúton is olvasóink figyelmébe ajánlunk, a videók megtekinthetők a Drávatáj Youtube-csatornáján.

Születésnapjára számos gratulációt fogadott, felköszöntötte Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet, de magyar állami köszöntésben is részesült. A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének tagjai is meglepetést szereztek neki azzal, hogy ellátogattak hozzá felköszönteni.

– A díjak és az elismerések arra ösztönöznek, hogy folytassam eddigi tevékenységemet. A jó ügy érdekében végzett munka mindig motivál, így pedig nem is volt olyan nehéz megérni a kilencven évet – mondta Ágoston Gergely, hozzátéve, annak dacára, hogy már a 91. életévébe lépett, hamarosan egy autóbusznyi magyart fog vezetni a fiumei karneválon.

Lapunkat és forgatócsoportunkat is arra biztatja, utazzunk le ismét hozzá, hiszen még mindig tud újat mutatni a magyar vonatkozású látnivalók terén, olyant, amit mindenkinek ismernie kéne – mondja.

Azon leszünk, kedves Gergely, hogy találkozzunk, és szívből kívánjuk, hogy még sokáig, erőben és egészségben kalauzolja a turistákat a Kvarner-öböl magyar emlékhelyei között!