A HPB megvásárolta a Sberbank horvát leányvállalatát

Horvátországban a Hrvatska Poštanska Banka (HPB), Szlovéniában pedig a Nova Ljubljanska Banka (NLB) vásárolta meg a Sberbank Europe AG leányvállalatait – közölte a két ország nemzeti bankja szerdára virradóra.

Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank (HNB) elnöke közölte: a szanálási bizottság és a horvát jegybank közös döntése szerit a HPB az új tulajdonosa a horvát Sberbank d.d.-nek, amely szerdától ismét likviddé vált, és minden kötelezettségének eleget tud tenni.

Az állampolgárok és cégek betétjei – összegektől függetlenül – biztonságosak és hozzáférhetőek  – tette hozzá.

Az Európai Központi Bank vasárnap este adott ki közleményt, amelyben azt írta: az orosz-ukrán háború hatásaként komoly fizetőképességi problémák alakultak ki a Sberbank Russia százszázalékos tulajdonában lévő ausztriai Sberbank Europe AG.-nál, amely így a horvát és szlovén egységével együtt várhatóan csődbe megy.

Ezt követőana horvát és a szlovén nemzeti bank két nap moratóriumot rendelt el a banknál, míg áttekintette a hitelintézet állapotát. Az ügyfelek kedd éjfélig csak korlátozottan juthattak hozzá betétjeikhez és vehettek fel pénzt a számlájukról.