A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma idén is támogatja a tanévkezdést

0
242

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) idén is taneszközökkel támogatja a magyar iskolákba iratkozó diákokat és szüleiket. Az eszközcsomagokat kedden adták át a kopácsi tangazdaságág és ifjúsági központ udvarán.

A horvátországi magyarság megmaradása szempontjából nagyon fontos az anyanyelvi oktatás, ezt szorgalmazza a HMPF pár évvel ezelőtt indított, A horvátországi magyar oktatásért elnevezésű programja is, amellyel többek között a magyar iskolákba iratkozókat támogatja. Ennek egyik mozzanataként minden szeptemberben beiskolázási csomagokat ajándékoznak az általános iskola első, illetve ötödik osztályába iratkozó diákoknak, valamint azoknak az elsős középiskolásoknak, akik az eszéki magyar központban tanulnak tovább.

A beiskolázási csomagokat idén szeptember 1-jén, kedden adták át a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ udvarán közel nyolcvan tanulónak. A csomagban a diákok minden, a tanévkezdéshez szükséges alapfelszerelést megtalálnak, a füzetektől a tolltartón át a különböző rajzblokkokig.

A beiskolázási csomagok átadására érkezett gyerekeket és szülőket Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke üdvözölte, és röviden szólt a program jelentőségéről, arról, hogy miért fontos az anyanyelven való tanulás. Majd felolvasta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levelét, amelyet a Kárpát-medence magyar oktatási intézményeinek diákjaihoz és tanáraihoz intézett a tanévkezdés alkalmából, ezt követően minden diák átvehette a csomagot.

– A beiskolázási támogatással azontúl, hogy igyekszünk minél több szülőt arra motiválni, hogy magyar iskolába írassa gyermekét, szeretnénk anyagilag is megkönnyíteni a szülők dolgát, hiszen a tanévkezdés mindig jelentős kiadást jelent a családoknak – mondta Csapó Nándor.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának munkáját és a beiskolázási programot a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatja.