A horvátok 50%-a úgy gondolja, hogy nincs szüksége könyvre

116
BELFLD-OLVASNAK

Mér régóta hallhatjuk, hogy az emberek világszerte túl keveset olvasnak. Itthon most ezzel kapcsolatban egy felmérés is készült, amelynek a tanúsága szerint a horvátok a világátlag alatt vannak: csak 40 százalékuk olvas el havonta egy könyvet. A megkérdezettek 69 százaléka az elmúlt három hónapban nem vásárolt egy könyvet sem, és ami még szomorúbb, hogy ezeknek a fele feltételezhetően a jövőben sem vesz könyvet, mert úgy gondolja, hogy nincs rá szüksége. A legtöbben arra a kérdésre, hogy miért nem vásárol könyvet, a pénzhiányt említették, de 10 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy azért nem vásárolnak, mert könyvtárból kölcsönöznek.

Ha az egy év alatt elolvasott könyvek számát nézzük, itt a horvátoknak valamivel több, mint a fele (56 százaléka) legalább egy könyvet elolvasott. Ezeknek a 25 százaléka két-öt könyvet, 13 százalékuk csak egyet, 10 százalékuk hat-tíz könyvet, 9 százalékuk pedig havonta egy könyvet olvasott.

A nem olvasás oka nemcsak az életszínvonal visszaesése, hanem a könyvekkel kapcsolatos információk hiánya és a könyvtárosok alulképzettsége is – írja a Vjesnik napilap. Ami az olvasók érdeklődését illeti, az nem sokat változott a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest, annyiban különbözik csak, hogy most majdnem a duplájára emelkedett a gyerekkönyvek vásárlása, az enciklopédiáké viszont csökkent.

A felmérésből az is kiderült, hogy a dalmátok jóval több könyvet olvasnak, mint az ország más területein élők. Lika a negatív csúcstartó, itt él a legtöbb olyan felnőtt, aki egy könyvet sem olvasott el. Ami a könyvvásárlók érdeklődését illeti, Zágrábban és környékén, illetve Dalmáciában a vásárolt könyvek nagy része szépirodalom és szakkönyv, az északi országrészben a gyerekkönyveket veszik leginkább, Likában a kézikönyveket, míg Szlavóniában az enciklopédiák és a szótárak fogynak jobban.

Az elmúlt időszakban nőtt a hipermarketekben vett könyvek száma, és most már nagyon kevesen vásárolnak a könyvügynököktől, illetve a könyvklubokban. A könyvvásárokat a legkevesebben Szlavóniában látogatják, a legtöbben pedig Zágrábban.

A felmérés is bizonyította, amit egyébként már régóta tudunk, hogy a nők sokkal jobban szeretik a könyveket, mint a férfiak, és azt is, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők többet olvasnak.