A horvát-magyar gazdasági kapcsolatok segítése a cél

130
10-Andocsi-2

Az uniós pályázatok elkészítése, a támogatási összegek lehívása a legtöbbször nehézségbe ütközik, és gyakran olvashatunk arról, hogy hazánkban csak nagyon kis mértékben használják ki a pályázati lehetőségeket. Többek között ez adta az ötletet Andócsi Jánosnak, hogy egy magyarországi részvénytársasággal együtt megalakítsák az M. S. B. Kft.-t, egy horvát-magyar vegyesvállalatot, amely projektírással, projektmenedzseléssel is foglalkozik.

Andócsi János, aki történelemtanárként dolgozik, az országos magyar kisebbségi koordináció társelnökeként, amelynek egyik célja volt a két ország közötti kapcsolatok elősegítése, többször is azt tapasztalta, hogy számos magyarországi vállalat szeretne a horvát piacra bejutni, de nincs meg hozzá a kapcsolatrendszerük, piaci ismeretük. Aztán az elgondolást tett követte, és egy magyarországi részvénytársasággal közösen megalapították az M. S. B. Kft.-t, egy horvát-magyar vegyesvállalatot.

– Elsősorban a horvát-magyar határon átnyúló gazdasági lehetőségek kamatoztatásában szeretnénk vezető szerepet játszani. Szinte hetente bővül-tágul az üzletkörünk. Jelenleg projekt-találkozók szervezésén dolgozunk, amit majd projektírás, projektmenedzselés és a teljes projektciklus szakmai követése követ. A vissza nem térítendő állami, illetve európai uniós források megszerzéséhez szükséges fejlesztési koncepciók, dokumentumok előkészítése, a pályázatok megírása, valamint a projektek megvalósításának menedzselése sokrétű, komplex feladat, amely téren a magyarországi anyacég az elmúlt években jelentős tapasztalatokat szerzett. Ezt próbáljuk most a horvát piacon is kamatoztatni – mondja Andócsi, az M. S. B. Kft. igazgatója.

A társaság foglalkozik cégalapítással, vállalkozásfejlesztési projektek menedzselésével, egészségügyi fejlesztések megalapozásával és pénzügyi tanácsadással is. De szeretnének majd helyzetbe hozni olyan fiatal horvátországi magyarokat is, akik a magyaron és a horváton kívül valamelyik idegen nyelvet is ismerik, és képesek elsajátítani a pályázatírással és menedzseléssel kapcsolatos tudnivalókat.

– Ha valakinek van valamilyen ötlete, elképzelése vállalkozását vagy befektetését illetően, bátran keressen meg bennünket, mert mi a lehetőségeken belül maximális segítséget nyújtunk, és megpróbáljuk megtalálni azt az uniós forrást vagy partnert, amellyel/akivel mindez megvalósítható. Jelenleg is több kis- és középvállalkozással folytatunk tárgyalásokat. A vállalkozás elindításához szükség volt vízióra és egy csepp bátorságra is, hogy a mai gazdasági nehézségek közepette ilyenbe belevágjunk, egyelőre úgy tűnik, hogy jól döntöttünk – mondta befejezésül Andócsi.