A horvát kormánypárt győzött

0
70

A vasárnapi választáson hazánkban a részvételi arány 29,57 százalékos volt, az eddigi három EP-választás közül a legmagasabb. Andrej Plenković kormányfő nem elégedett pártjának, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a választásokon elért eredményével.

Plenković a HDZ eredményváró rendezvényén kiemelte: öt mandátumra számítottak, amelyhez mindössze még ezer szavazatra lett volna szükségük. Ugyanakkor hozzátette, hogy relatív győzelmet arattak, négy képviselőjük lesz július 1-jétől az Európai Parlamentben.

Elégedettségének adott hangot, hogy magasabb volt a részvételi arány, mint 2013-ban, amikor a szavazásra jogosultak 20 százaléka járult az urnákhoz, és 2014-ben, amikor 25 százalék. A részvételi arány most csaknem 30 százalék volt.

- Reklám -

„Ez azt jelenti, hogy a horvát szavazópolgárok azonosulni tudtak az európai témákkal, és az európai parlamenti választásokat fontosnak tartották a horvát társadalom számára” – hangsúlyozta.

Értékelése szerint mérvadó volt, hogy a HDZ a választásokra önállóan állított listát. „Kiállok ezen döntésem mellett” – húzta alá, leszögezve, hogy jó döntés volt az önálló lista. A HDZ a korábbi választásokon közös listán indult: a legutóbbi európai parlamenti választásokon a horvát jogpárt és a parasztpárt képviselője is a HDZ koalíciós listájáról került be az Európai Parlamentbe.

Plenković elmondta, ki fogják elemezni, hogy a kampány során mit tehettek volna még, és mit csinálhattak volna jobban.

Fej fej mellett végzett a kormányzó jobboldali és a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP): mindkettő 4-4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Egy-egy képviselőt küldhetnek Strasbourgba 8,45 százalékkal a Horvát Szuverenisták, 7,86 százalékkal a Mislav Kolakušić vezette független lista, 5,69 százalékkal a Živi Zid (Élőlánc) rendszerellenes párt és 5,28 százalékkal a liberális Amszterdami Koalíció.