A horvát gazdaságnak is károkat okoz a járvány

16

Érzékenyen érinti Horvátország gazdaságát is a koronavírus. A legtöbb kárt a turizmus szenvedi el, de a szórakoztatóipar és a termelés is jelentős veszteségeket könyvelhet el.

Horvátország bruttó nemzeti össztermékének mintegy 20%-át (13 milliárd euró) közvetlenül a turizmus adja, közvetve pedig ez a szám akár 30% is lehet. Éppen ezért az esetleges bedőlése komoly következményekkel járhat az egész országra nézve. Az Adrián rendszerint a húsvéti ünnepekkel kezdődik a szezon, ilyenkor nyit a legtöbb időszakosan üzemelő szálloda és étterem is, és ez idő tájt állnak munkába a horvát tengerparton az idénymunkások is. Idén ez nem így lesz, mivel szinte minden foglalást lemondtak a potenciális idelátogatók. Ami a nyarat illeti, némiképp jobb a helyzet, a legtöbben az utolsó pillanatig várnak előre lefoglalt nyaralásuk lemondásával, ám új rezervációk nem érkeznek. A szállástulajdonosok jelentős kedvezményekkel próbálják magukhoz csalogatni a vendégeket, ám jelenleg ez sem sokat segít. Amennyiben nyárig nem javul a helyzet, az biztosan komoly következményekkel jár majd a horvát költségvetésre, illetve a turizmussal foglalkozó vállalkozásokra nézve.

Az idegenforgalom után a szórakoztatóipar a járvány által leginkább érintett szektor. Elmaradnak a koncertek és a színházi előadások, de a múzeumok, a mozik és a kávézók is bezárták kapuikat. Jelentősebb elbocsátásokról egyelőre még nem érkeztek hírek, ami akár annak is betudható, hogy a kormány komoly munkahelyvédelmi intézkedéseket jelentett be. A pénzügyminiszter szerint a vírus elleni küzdelem mellett a legfontosabb a vállalatok likviditásának a megőrzése.

Egy 60 pontból álló intézkedési terv

A horvát kormány március 18-án jelentette be 60 pontból álló intézkedési tervét, mely a járvány által okozott gazdasági károkat hivatott enyhíteni. A pénzügyminiszter Zdravko Marić a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a munkahelyek védelme a kormány legfőbb célja, ennek érdekben a jövőben újabb intézkedésekre kerülhet sor. A kormány elsőként az alkalmazottak után járó személyi jövedelemadó és minden járulék fizetését függeszti fel. Utóbbi nem jelenti ezen adóterhek eltörlését, a munkáltatók csupán fizetési haladékot kaphatnak igény esetén. Fontos intézkedés még, hogy ha szükséges, három + három hónapra az állam átvállalja a bajbajutott cégek alkalmazottainak bérét is, akiknek majd ez idő alatt minimálbért fizet. A turizmusban érdekelt vállalkozóknak lehetőségük lesz az idegenforgalmi illeték befizetésének halasztását kérni, illetve a különböző kamarák tagdíjának fizetését is felfüggesztik. A mezőgazdászok számára nagy segítség, hogy az állami földterületek bérleti díjának fizetési határidejét elhalasztják, valamint a de minimis keretet is megnövelik. Ha a helyzet megköveteli, a kormány felvásárolja az élelmiszer-feleslegeket, ezzel is segítve ezt a gazdasági ágat. A nagyobb vállatokkal pedig tovább egyeztetnek a szükséges intézkedésekről, de számos kisebb rendelkezés is született, mint például az autópályadíjak szezonális emelésének elhalasztása. A kormány gazdaságmentő intézkedéseinek értéke meghaladja az 30 milliárd kúnát.