A honvédő háború marinci áldozataira emlékeztek

0
27

Szombaton, október 2-án a Nuštari (Berzéte-monostor) járáshoz tartozó Marincinak (Val-kószentmária) a honvédő háborúban elesett és eltűnt 28 civil áldozata tiszteletére emlékmisét és koszorúzást tartottak. Az áldozatok többsége magyar nemzetiségű volt.

Horvátország lakosai számára október és november is a gyász hónapja. Harminc évvel ezelőtt, az 1991-ben kezdődött honvédő háború kezdetének számos civil és katonaáldozata volt. A Nuštari (Berzétemonostor) járáshoz tartozó Marinci (Valkószentmária) is nagy áldozatot hozott a szabad Horvátországért.

A háborúban katolikus templomát és házainak a nagy részét lerombolták, 28 helyi polgárt – többségükben magyarokat – pedig meggyilkoltak.

- Reklám -

Az áldozatok tiszteletére múlt szombaton emlékmisét és koszorúzást tartottak, melyeken részt vett és koszorúzott Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat vezetője, Pap Josip, a Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke és Kuntić Sándor, a marinci Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetője.