A honvédő háború áldozataira emlékeztek Ójankovácon

75

Az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzata minden évben megemlékezik a település legnagyobb, 1992 áprilisában történt tragédiájáról, amelynek magyar áldozatai is voltak. Hétfőn, április 10-én, az évforduló napján is lerótták tiszteletüket.

A horvát honvédő háborúnak sok katonai és civil áldozata volt a magyarlakta településeken is. A kelet-szlavóniai Ójankovác település legnagyobb tragédiája 1992 áprilisában történt, amikor is a megszállók elvitték kényszermunkára a falu nem szerb lakosait, köztük sok magyart is. Az elhurcolt embereket arra kényszerítették, hogy szántsanak fel egy aknamezőt, amely állítólag azelőtt már meg lett tisztítva a robbanószerektől. Az állítás nem bizonyult igaznak, egyikük ugyanis egy nagy pusztító erejű, tankelhárító aknára hajtott rá, ami felrobbant. A robbanás hat embert ölt meg, és további hatot súlyosan megsebesített. A halálos áldozatok közül hárman voltak magyarok: Újlakos Flórián, Kedves Ferenc és Tomonyi Antal.

Az Ójankováci járás magyar kisebbségi önkormányzata szervezésében az évforduló napján, április 10-én idén is koszorúzással emlékezett meg a honvédő háború áldozatairól a település temetőjében állított emlékműnél.

Az eseményen a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat képviselői is részt vettek.