A honosítás első fecskéi

374

Horvátországi magyarok tehették le elsőként a világon az állampolgársági esküt

Mohács – A mohácsi városházán március 12-én horvátországi magyarok tehették le elsőként a világon az állampolgári esküt, köztük a HMDK vezetői is. Az a tizenkét személy, aki Kopácsról, Csúzáról, Pélmonostorról, Karancsról és Zágrábból érkezett erre a történelmi jelentőségű eseményre, a januártól érvényes egyszerűsített honosítási eljárás kapcsán kérte a magyar állampolgárságot.

A múlt szombati állampolgársági eskütétel nemcsak a tizenkét horvátországi magyarnak, hanem Mohács Város Önkormányzata számára is kivételes alkalom volt, ezért a történelmi város vezetése úgy határozott, hogy kisebb ünnepséggel emeli az állampolgári eskütétel fényét.

Az ünnepséggel összekötött eskütételen részt vett Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet, Juhász Zoltán konzul, Potápi Árpád, parlamenti képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető és Ljiljana Pancirov, Horvátország pécsi főkonzulja is.

A rendkívül színvonalas alkalmi műsort követően Szekó József hangsúlyozta: megtiszteltetésnek tartja, hogy elsőként Mohácson kerülhet sor ilyen jelentős eseményre.

– A kettős állampolgárságról rendezett 2004-es népszavazás csúfos eredménye mély sebeket ejtett a határon túliakban is, és ezért most köszönet és tisztelet jár önöknek, hogy most mégis itt vannak. Azzal, hogy az új összetételű Országgyűlésnek első dolga volt az egyszerűsített honosításról szóló törvény elfogadása, talán sikerült begyógyítani ezt a sebet. Azt remélem, hogy a mostani eskü az első lépés, hogy a törvényben foglaltak megvalósulhassanak – mondta el az eskütétel előtt Mohács város polgármestere.

“A Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek…”

Jakab Sándor, Jankovics Róbert, Kriják Krisztina, Pasza Árpád, Pajrok Andor, a karancsi Szabó család és a zágrábi Buják házaspár mondta el az állampolgári eskü szövegét szombaton Mohácson, a polgármesteri hivatal dísztermében Szekó József polgármester előtt, majd a pulpitushoz léptek, ahol aláírásukkal is megerősítették fogadalmukat, és kézbe vehették a magyar állampolgárságukat igazoló okmányt.

Jakab Sándort, a HMDK elnökét érte az a megtiszteltetés, hogy elsőként vehette át a visszahonosításról szóló okmányt, aki elmondta, hogy 1943-ban magyar állampolgárként született, magyar állampolgárként sírt fel, de mire megtanult beszélni, már el is vesztette ezt a státusát. Úgy fogalmazott, hogy nem Jakab, hanem Petőfi Sándornak kellene itt állnia ahhoz, hogy méltóképpen ki tudja fejezni, amit most érez.

– Köszönjük ezt a napot, köszönjük a magyar népnek, és ígérjük, hűséges állampolgárok leszünk – mondta Jakab.

Hasonlóan éreztek és nyilatkoztak a többiek is, akik eddig is mindannyian büszkén vállalták magyarságukat, így természetes volt, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. A 73 éves, Zágrábból érkezett Buják Gáspár felmenői is magyarok voltak, és egy rövid időre ő maga is magyar állampolgár lehetett, a történelmi körülmények azonban úgy hozták, hogy hatvanöt év után folyamodhatott csak ismét magyar állampolgárságért.

Rendívül megható és bensőséges hangulatú eseménynek lehettünk részesei és tanúi. Jó volt magyarnak lenni, újra büszkék lehettünk anyaországunkra.

A történelmi egyházak vezetői is megáldották az új magyar állampolgárokat, és a Szózat dallamával ért véget az ünnepség.