A HMDK is képviseltette magát a nemzetközi ifjúsági szemináriumon

81
Tarnai Attila és Bonet Stefan

Bonet Stefan és Tarnai Attila képviselték a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét és a horvátországi magyar ifjúságot a Nemzetközi Ifjúsági Szemináriumon és Politikai Szimpóziumon június 17-18-án, Budapesten.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett kétnapos konferencia legfontosabb célja, hogy összegyűjtse a fiatalokat az Európa Tanácsot alkotó államokból.

Bjørn Berge, az Európa Tanács főtitkárhelyettese is a nemzeti kisebbségben élő fiatalok politikai szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta, amely a demokratikus társadalom alapját képezi.

A szemináriumot és szimpóziumot Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg.

A szeminárium során a fiataloknak lehetőségük volt saját javaslatokat és projekteket kidolgozni, valamint megismerni a különböző támogatási lehetőségeket, amelyeket többek között az Európai Ifjúsági Alapítvány kínál. Az esemény egy politikai szimpóziummal zárult, ahol a résztvevők megoszthatták a demokrácia erősítését elősegítő törekvéseiket és javaslataikat.

A horvátországi magyar kisebbség soraiból Bonet Stefan és Tarnai Attila vettek részt a konferencián, képviselve a HMDK-t és a keretében működő ifjúsági egyesületeket. Felszólalásukban bemutatták a horvátországi magyar közösséget, a HMDK-t és a tevékenységét, többek között beszéltek arról is, hogy Horvátország példaértékkel bír a nemzeti kisebbségekkel való törődés terén.