A HMDK Gazdaköre idén is részt vett a OMÉK-on

142

A Kárpát-medence legnagyobb agrárgazdasági seregszemléjének tartják az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK), a budapesti rendezvényen a HMDK Gazdaköre is több éve részt vesz kiállítóként. Idén is vittek ízelítőt a horvátországi magyar gazdák termékeiből, és buszos látogatást is szerveztek a tagság számára.

Kézműves termelői vásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan programmal várták idén a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) látogatóit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. október 20-22. között. Az ország legnagyobb agráreseménye igazi családi programokat, tartalmas kikapcsolódást kínált, ugyanakkor az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye. Az esemény partnerországa Szerbia, így az OMÉK látogatói a vendégország ínyencségeit is megkóstolhatták.

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter elmondta, az OMÉK a magyar föld és a magyar gazdálkodók ünnepe. „A vidék Magyarországa felbecsülhetetlen értékekkel és tartalékokkal rendelkezik. Hazánk kedvező földrajzi adottságai lehetőséget adnak arra, hogy gondoskodjunk az önellátásunkról és megtermeljük saját magunk és mások számára is az élelmiszert. A kormány éppen ezért stratégiai ágazatként tekint az agráriumra” – hangsúlyozta a miniszter.

A HMDK Gazdakör standjához Nagy István agrárminiszter is ellátogatott

Az Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum a háromnapos rendezvény alatt jócskán gondoskodott a vendégcsalogató kavalkádról: ezúttal is megrendezték a Kárpát-medence legnagyobb termelői vásárát, ahol biotermékek, húskészítmények, mézek, házi és kézműves készítmények tömkelege várta az ínyencségekre nyitott közönséget.

Több éve kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a határon túli magyar gazdák, termelők is. Ezek között voltak a HMDK Gazdakör tagjai is, akik erre az alkalomra egy „parasztudvart” készítettek el, ahová a horvátországi magyar gazdák termékeiből vittek ízelítőt. Bemutatót is tartottak: Zsilinszki Zoltán mézet pörgetett, id. Dobszai Ferenc helyben készítette a kóstolókanalakat, közben Dudás István tamburázott. Sokan megfordultak a standjuknál, és ők is körüljárták a fesztivált, ami kiváló lehetőséget nyújtott a Gazdakör tagjai számára a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére és arra, hogy szélesebb körben is ismertté váljanak régiónk kiváló minőségű termékei.

A rendezvényre szervezett keretek között is eljuthattak a horvátországi magyar gazdák, a Gazdakör szombaton autóbuszt indított az OMÉK-re.