A HMDK Gazdakör jelenlegi falugazdásza sokéves tapasztalattal rendelkezik

0
110
Tarnai Attila

A HMDK Gazdaköre is részt vesz a Kárpát-medencei falugazdász programban. A falugazdász szerepét jelenleg (ifj.) Tarnai Attila tölti be, aki feladatairól, illetve a Gazdakör következő programjáról számolt be lapunknak.

A külhoni magyarság 70 százaléka vidéki környezetben él, 30 százalékuk tartósan a mezőgazdaságból tartja fenn családját. Az agrárium, a vidékfejlesztés hazánkban is fontos terület, a horvátországi magyarok jelentős része foglalkozik gabona-, szőlő- és gyümölcstermesztéssel, kertészettel.

A Kárpát-medencei falugazdász program keretében külhoni szakemberek látják el fontos információkkal és a gazdasághoz szükséges tanácsokkal a Magyarország határain túl élő magyar termelőket. Munkájuk eredményeként a külhoni gazdák bekapcsolódhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe, és jelentős támogatásokkal is segíti őket az anyaország.

- Reklám -

Sokéves tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdaság területén

A falugazdász program Horvátországban a HMDK Gazdakör keretében valósul meg. Ezt a funkciót jelenleg Tarnai Attila tölti be Vörösmartról, akivel feladatairól és szerepköréről beszélgettünk. 

Tarnai szakmáját tekintve közgazdász, tanulmányait a budapesti Kodolányi János Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán végezte.

– A falugazdász szerepkör nemcsak végzettségem révén áll hozzám közel, családi vállalkozásunknak köszönhetően sokéves tapasztalattal rendelkezem a gyümölcsészet terén – mondja Tarnai, hozzátéve, több mint tíz éve foglalkoznak gyümölcstermesztéssel a vörösmarti határban, ültetvényeiken valamennyi gyümölcsfajta megtalálható.

Falugazdászi feladataihoz tartozik többek között a Gazdakör programjaiban való aktív közreműködés, a gazdák látogatása és szakmai tanácsadás, ügyfélfogdás is. Tőle informálódhatnak termelőink az országos pályázatokról és a szakmai utazásokról is.

A Gazdakör is szervez utat a budapesti OMÉK-re

A várható programokkal kapcsolatban elmondta, a legközelebbi esemény az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) lesz Budapesten október 7-10. között.

– Ezen a nagyszabású, mezőgazdaságot is érintő kiállításon több tagunk is részt vesz kiállítóként. Gazdaszervezetünk fontosnak tartja, hogy az anyaországban is megismerjék a horvátországi magyar gazdák termékeit. Október 9-én látogatóként is részt lehet venni az eseményen, melyre várjuk az érdeklődők jelentkezését – mondta a HMDK Gazdakör falugazdásza. 

Más terveik is vannak a jövőre vonatkozóan – tette hozzá –, melyek megvalósítása nagyban függ a koronavírus terjedésének mértékétől, illetve a járványügyi szabályoktól.

Hétfőtől szerdáig tart ügyfélfogadást

Ügyfélfogadást a HMDK bellyei épületében (Petőfi Sándor u. 78.) tart hétfőtől szerdáig, 8 és 16 óra között, előre egyeztetett időpontban.

– Szívesen látok minden gazdát, akinek bármilyen típusú segítségre vagy tanácsra van szüksége a termelési folyamatokat illetően – mondja Tarnai Attila.

Tanácsadásra a 099/1973-967-as telefonszámon, illetve az attila.falugazdasz@gmail.com e-mail-címen jelentkezhetnek az érdeklődők.