A HMDK egyik alapítójára, Szloboda Jánosra emlékeztek síremlékénél

92

PÉLMONOSTOR – Családtagok, rokonok, pélmonostoriak és a HMDK ügyvezető elnökségének tagjai gyűltek össze szombaton a helyi katolikus temetőben, ahol megkoszorúzták Szloboda János néhai pedagógus és a HMDK egyik alapítójának a sírját.

Kereken 25 éve annak, hogy Szloboda János, a magyar fiatalok érvényesülését szívvel-lélekkel támogató pedagógus, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) alapító tagja január 21-én elhunyt egy pécsi kórházban.

Síremlékénél a múlt szombaton összegyűltek a családtagjai, szerettei, emlékező pélmonostoriak és az általa is alapított szervezet, a HMDK ügyvezető elnöksége, hogy koszorúkkal és mécsesekkel róják le tiszteletüket emléke és a magyar közösségért végzett áldozatos munkája előtt.

– Egy olyan emberre emlékeztünk a pélmonostori katolikus temetőben, aki rendkívül sokat tett a horvátországi magyarságért. Az ötvenes évektől a szentlászlói iskola igazgatójaként, a Horvátországi Magyarok Szövetsége művelődésszervezőjeként, elnökeként, később a HMDK egyik alapítójaként, az első alapszabályunk megalkotójaként dolgozott közösségünkért. A városi képviselő-testület tagja és a Pélmonostori járási tanács egyik alelnöke is volt, amikor a Drávaszög egész területe a szóban forgó közigazgatási egységhez tartozott. Élete során rendkívüli alázattal szolgálta a horvátországi magyarságot, és magától értetődő, hogy a családján kívül a HMDK is őrzi, megőrzi az emlékét – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselő.

A koszorúzáson többek között jelen volt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető és Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke is.