A hideg tavaszi időjárás miatt késnek a hazai zöldségek és gyümölcsök

0
52

A hűvös, sokszor fagyos tavasz következtében több alkalommal is elfagyott a termés, ami miatt hiány alakulhat ki a zöldség- és gyümölcspiacon. Ez bizony az árakon is meg fog látszani, valószínűleg többet kell majd fizetni értük, mint korábban. A hideg időjárás következtében többheti késésben vannak az idei növények.

A korai burgonya is megsínylette a fagyokat, a megszokottnál minimum 2-3 héttel később lesz szabadföldi újburgonya, ami azt eredményezi, hogy a fóliás krumpli után május végén hiányra lehet számítani, ez pedig az árak emelkedését idézi majd elő.

A spárga késését is a már említett tavaszi fagyok okozták, ami miatt a szedés kezdete is eltolódott. Egy hónappal később kezdhették a spárgaszedést Beno Dajana várdaróci ültetvényén is.

- Reklám -
Beno Dajana

– Az időjárás miatt nemcsak a szedés indult később, hanem sajnos 30-40 százalékkal kevesebb a termés, de ez még mindig jobb, mint tavaly volt, így árat mi nem emeltünk. Fontos számunkra a vevőkörünk megtartása – mondja Dajana, akinek a bellyei főutcán lévő standján (Eszék felőli bejárat) lehet friss árut vásárolni.

Az enyhe tél után jött hideg, csapadékos tavasz nem kedvezett azoknak sem, akik fólia alatt termesztik a zöldségeket.

– Sajnos ez az időjárás nekünk, fóliasátras termesztőknek sem tett jót, sokkal több betegség ellen kellett védekeznünk, vagyis most különösen fontos a növényvédelem. Az időjárás miatt minden késik, ez pedig majd meglátszik az árakon is – mondja Cickai Csaba kopácsi termelő.

Cickai Csaba

Gyümölcs

Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, termőhelytől függően. A szakemberek már most azt prognosztizálják, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt. Májusban még virágzik néhány gyümölcsfajta, ezért a termelők még reménykednek egy közepes, normális termésben.

Ifj. Tarnai Attila vörösmarti termelő úgy nyilatkozott, a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben a szélsőséges időjárási viszonyok.

Tarnai Attila

– Az év eleji magas hőmérsékletnek tulajdoníthatóan a fák a vártnál előbb kezdtek ébredezni. Ezt a februári fagyok követték, melyek tönkretették a gyümölcsvirágok jelentős részét, így az idén is hatalmas kárral kellett szembesülnünk. Úgy tűnik, a szélsőséges időjárás mindinkább jelen lesz a jövőben is, ezért kénytelenek leszünk az új feltételekhez hangolni a termelést – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila.

Az új feltételekhez való igazodáson a gyümölcsfák lecserélését értette ellenállóbb fajtákra. A barackot például érdemes magasabban fekvő helyekre telepíteni, míg az alacsonyabb területeken más gyümölcsfajtákat ajánlott ültetni, de más kultúra telepítése is számításba jöhet.