A HÉVÉTÉGÉN IRÁNY A VÖRÖSMARTI SZURDOKOK!

A SZTÁRVENDÉG NYÁRI BERNADETT HEGEDŰVIRTUÓZ LESZ

0
125

„Az álmom, hogy fél Amerika a nagypapám dalait dúdolja” – Beszélgetés Nyári Bernadett világhírű hegedűművésszel, a vörösmarti bormaraton sztárvendégével

Nyári Bernadett hegedűművésszel hamarosan a vörösmarti Bormaratonon találkozhatunk, aki ezen fellépés kedvéért egy héttel később utazik vissza jelenlegi amerikai otthonába. Bernadett 90 országban és 150 városban lépett már fel, hamarosan pedig a Drávaszögben köszönthetjük.

Előttünk az egyik legkedveltebb baranyai őszi program, a vörösmarti Bormaraton, ahol többek között Nyári Bernadett hegedűművésznek is tapsolhatunk. Ennek kapcsán beszélgettünk vele a pályafutásáról, a zenéről, a családról és a terveiről.

Bernadettet nemcsak a művészi pályafutása tette nemzetközivé, hanem „háromlaki” élete is. Horvát nemzetiségű, de amerikai férje révén az év nagy részét a napfényes floridai Miamiban tölti, ahol rendszeres felkéréseket kap magánjellegű és egyéb előkelő eseményeken való fellépésekre amerikaiaktól, és sok esetben magyaroktól is. Az év egyéb időszakaiban Magyarországon és Horvátországban is koncerteket szokott adni. Jelenleg Magyarországon tartózkodik, és már éppen utazott volna vissza Amerikába, amikor megérkezett a drávaszögi fellépésre való felkérés, amit nem tudott visszautasítani. A hegedűművész egy örömhírt is megosztott velünk, mégpedig azt, hogy babát vár, annak pedig különösen örül, hogy éppen horvátországi magyar rendezvényen léphet fel.

„A célom, hogy fél Amerika nagyapám dalait dúdolja”

Bernadett zenészcsaládban született, így gyermekkorában nem azt a kérdést szegezték neki, hogy szeretne-e zenélni, hanem hogy milyen hangszeren játszana? A kislány akkor a hegedűt választotta. Csak később tudatosult benne, hogy valójában az egész munkásságát nagyapja, Suha B. József hagyatékának szentelte, aki kiváló hegedűs és zeneszerző volt, és akinek sajnos az akkori kommunista rezsim ellehetetlenítette a nemzetközi pályafutását azzal, hogy elvették az útlevelét.

Bernadett hatéves kora óta hegedül, és a zene iránti szeretete is arra sarkallta, hogy megvalósítsa nagyapja álmát. Az egyik álom már megvalósult, hiszen kijutott Amerikába, sőt jelenleg életvitelszerűen él és dolgozik ott. A művészetén keresztül pedig tovább is szőtte ezt az álmot, mégpedig úgy, hogy elhatározta, egy nap fél Amerika nagyapja szerzeményeit fogja dúdolni… Ennek a megvalósításán már dolgozik, hiszen az elkövetkező hat évben intenzív koncertidőszakot tervez az USA területén. Bernadett zenei repertoárja kiemelkedően sokszínű: a klasszikus zenétől a népszerű popfeldolgozásokon keresztül a népzenei elemeken át, egészen a jazzig széles körben lehet válogatni a kínálatából. Rengeteg dalt játszik nagyapja hagyatékából, amelyeket természetesen saját szerzeményekkel egészít ki. Nagyapja jövőre lenne 110 éves, e kerek évforduló előtt jövő ősszel egy különleges amerikai hangversennyel szeretne tisztelegni.

„Szenvedéllyel zenélni csak őszintén lehet”

A hegedűművész nemzetközi karrierje a grazi zeneakadémián kezdődött, ahol már fiatal felnőttként elképesztő lehetőségeket kapott. Húszéves korában kezdett szólókarrierbe. A klasszikus zene mellett kiemelten fontos a munkásságában az a cél, hogy bebizonyítsa, a hegedűn bármilyen stílust meg lehet szólaltatni.

Bernadett mesélt arról is, hogy milyen a zenészek élete. A szórakoztatóipart a pandémia szinte teljesen megbénította, aminek következtében az előadóművészek is problémákkal küszködtek. Aki azonban szívvel-lélekkel zenél, annak a muzsika egy napra sem hiányozhat az életéből. Mesélt a The Frajle újvidéki együttessel való együttműködéséről, akikkel közösen is fellépnek az idei Bormaratonon. Bernadett szerint azonnal látszik, hogy ki az az előadó, aki szívből végzi a munkáját, és a Frajle tagjait szakmailag és emberileg is nagyra becsüli. Azt mondja, már többször előfordult, hogy közös koncertjeik után még a VIP-szobában is folytatták az örömzenélést. Szerinte a zenész nem színész, nem szerepet játszik: amit a színpadon megmutat, az önmaga, csak így lehet valaki hiteles zenészként. A zenészélet ugyanis nem egyszerű. A budapesti születésű hegedűművész az egész pályafutását úgy építette fel, hogy a saját kis csapatától kapott csak támogatást, másoktól nem. Ami azonban az igazán fájó pont az egész családja számára, hogy nagyapja a munkássága után semmilyen elismerésben sem részesült. Éppen ezért személyes küldetésének érzi, hogy hegedűjén megszólaltassa ezen örökség dallamait „az egész világ számára”.

Tervek a jövőre: családbővülés és koncertsorozat

A hegedűművész és párja a jövő év elejére várják gyermeküket, Bernadett szeretné, ha csemetéjük örökölné a zenei „vérvonalat”. Az elkövetkező hat évben főként amerikai karrierjét építi, célja egy olyan koncertsorozat, amivel bejárja a kontinens összes nagyobb hangversenytermét. Ennek a turnénak az anyagát félig nagyapja, félig a saját szerzeményeiből állítja össze. Emellett természetesen európai koncerteket és fellépéseket is vállal. Azt tervezik, hogy 6 év után visszaköltöznek Európába, férje révén pedig valószínűleg éppen Horvátországba.

A művésszel a vörösmarti Bormaratonon találkozhatunk legközelebb, bővebb információt pedig a www.bernadettofficial.com oldalon olvashatunk róla.