A hétvégén több faluban is báli volt a hangulat

84
Kopács

Kopácson és Vörösmarton jelmezbálokban mulattak az emberek, míg Újbezdánban a hagyományos „emberbált” tartották meg.

A falusi bálok hagyománya a közösségépítés és összetartozás kivételes pillanatait hozza magával. Ezek az események hagyományokon és vidám együttléteken alapulnak, ahol a falu lakosai közül sokan öltöznek jelmezekbe. A kreatív jelmezek, a vidám zenék és a helyi kulináris élmények mind hozzájárulnak egy olyan atmoszféra kialakulásához, amelyben az emberek felejthetetlen pillanatokat élnek meg, méltósággal és örömmel ünneplik közösségi életüket. A falusi bálok hagyománya a múlt és jelen találkozása, amely még erősebbé teszi a közösség tagjai közötti kötelékeket.

Kopács

A volt halászfaluban szombaton a kopácsi HMDK-alapszervezet, a helyi Halász Labdarúgó-egyesület és annak szurkolói csapata, a Green Boys szervezésében jelmezes felvonulásra, a faluközpontban kakasütésre, este pedig gyermek és felnőtt maszkabálra került sor. A program felvonulással indult, a menetet vezető traktorpótkocsin már hagyományosan palacsintát sütöttek, míg a jelmezes gyereksereg vidáman haladt végig a falu utcáin és gyűjtötte a tojásokat a házak elé kiállt nézelődőktől. A felvonulás végén a faluközpontban gyülekeztek, ahol felelevenítették a kakasütés hagyományát. A kora esti órákban a helyi kultúrotthonban elsőként a kismaszkáké volt a terep, majd pedig a felnőttek öltöttek kreatív jelmezeket és alapozták meg a hajnalig tartó táncmulatság alaphangulatát, amihez a Trio DE + DE szolgáltatta a zenét. A szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a falu civil egyesületeinek, az Arany János Kultúregyesületnek, a Szarvas Vadásztárságnak és az Önkéntes Tűzoltó Testületnek a szervezésben nyújtott segítségükért. Az esemény egyik támogatója a zágrábi Kisebbségi Tanács.

Vörösmart

A Baranyai Júlia Magyar Kultúregyesület szervezésében is jelmezt öltöttek a helyiek a hétvégén. A Magyar Házban tartott mulatságon Keresztes József muzsikájára szórakoztak kicsik és nagyok egyaránt. Az egyesület tagjai fánkot sütöttek, forralt borral és teával kínálták a résztvevőket. A legkisebbek számára vicces játékokkal is készültek, ezeket a kicsik nagyon élvezték. Később pedig a felnőtteké volt a terep, akik közül sokan szintén kreatív ötleteket valósítottak meg a jelmezeikben.

Az egyesület első alkalommal szervezett jelmezbált, de a sikerét látva már most biztosak benne, hogy a jövőben is lesz még ilyen jellegű programjuk.

Újbezdán

Szombaton rendezték meg az úgynevezett emberbált Újbez-dánban, amelyre nemcsak a helyiek, hanem más településekről és külföldről érkező vendégek is ellátogattak. Ez az esemény jó alkalom arra, hogy azok is hazatérjenek szülőfalujukba, akik távol élnek. Az eredeti „emberbál” hagyománya szerint minden házaspár személyes meghívót kapott, hiszen azok számítottak „embernek”, akik már házasok voltak. Újbezdánban nagy tisztelettel és hagyományőrző szellemben állnak hozzá ehhez a tradícióhoz, ugyanakkor alkalmazkodtak a modern kor szokásaihoz is: most már szívesen fogadnak mindenkit, aki részt szeretne venni egy igazi magyar zenés táncmulatságon. A rendezvényen a kórógyi Aranycsárdás gondoskodott a vidám zenéről.

Az emberbál főszervezője idén is az újbezdáni önkéntes tűzoltó-egyesület volt, de ilyenkor a falu összes civil szervezete kiveszi a részét a munkából. A szervezők ezúton is köszönik mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy életben tartsák ezt a régi és szép hagyományt.

A bál főtámogatója a Baranyaszentistváni járás volt.