A hetedik magyar bál Vukováron

315
07-magyar-bl-1

Több mint háromszázan báloztak idén is a vukovári magyar bálban. A V&S étterem díszterme adott otthont a színvonalas rendezvénynek, ahol a helyieken és a környékbelieken kívül drávaszögi, nyugat-szlavóniai és zágrábi vendégek is voltak.

Az elmúlt évek során híre ment a vukovári magyar bálnak. A hetedik alkalommal megrendezett táncos mulatságon, amely a Vukovári Magyarok Egyesülete szervezésében jött létre, idén is több száz vendég vett részt. Maguk a bál megálmodói sem gondolták volna pár éve, hogy ekkora sikere lesz.
A kezdeteket, az első bálok megszervezésének körülményeit idézte föl Jakumetović Rozália, a szervezet elnök asszonya is, miután köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, büszkék lehetnek arra, hogy az évek során sikerült egy olyan sikeres rendezvényt létrehozniuk, amely nemcsak a magyarság, hanem a környék egyik legszínvonalasabb eseményévé nőtte ki magát. Majd köszönetet mondott az egyesület tagjainak, akik több hete szorgalmasan dolgoztak az előkészületeken.

 

07-magyar-bal

 

De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is a vukovári magyarok munkáját dicsérte köszöntőjében.
Ivan Penava, Vukovár polgármestere a magyar szervezetről azt mondta, hogy a legaktívabb egyesületek közé tartozik, kisebbségi kultúrájukat, hagyományaikat igyekeznek a legjobb módon megmutatni, így valóban rászolgáltak a város támogatására, amelyre a jövőben is számíthatnak.
Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának vezetője köszöntőjében azt mondta, számára Vukovár a sok keserűség, fájdalom ellenére az életet jelenti, az élni akarást szimbolizálja. Hozzáfűzte, ezt tapasztalhatták meg a Vukovári Magyarok Egyesületével kapcsolatban is, így a magyar kormány megtalálta az egyesületben azt a gondolatot, amit lehet és amit érdemes támogatni – ma már egy szép otthonnal rendelkeznek, amelynek a felújítása remélhetőleg mielőbb befejeződik.
A vukovári bálba nemcsak a helybéliek és környékbeliek látogatnak el, hanem több külföldön élő nemzettársunk is hazatér e jeles alkalomra.
A bál visszatérő vendége Zsótér Irisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke, aki egyben a Népcsoporttanács/ Volksgruppenbeirat, az Ausztriában élő magyarok politikai szervezetének az elnöke is, férje vukovári származású, így azt mondja, ezt az időszakot mindig úgy tervezik, hogy a bálra haza tudjanak jönni gyerekeikkel együtt.

 

_DSC0307

 

A bált ezúttal is a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesületének tánccsoportja nyitotta meg a palotással, majd a köszöntőket követően egy ropogós koreográfiával alapozták meg az est további hangulatát. A talpalávalót ezúttal is két közkedvelt zenekar húzta: a Csáki Betyárok és a kórógyi Aranycsárdás felváltva szórakoztatta a közönséget.
A bál rendkívül jó hangulatban telt, a vendégeknek pedig tombolanyereményekkel is kedveskedtek a szervezők. A mulatság egészen a hajnali órákig tartott, és a sikerre való tekintettel minden bizonnyal jövőre is sor kerül a vukovári magyar bálra.
A bálozók között egyebek közt ott volt még Andócsi János, a HMDK alelnöke, Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke, Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke, Berkes Imre, Zágráb megye magyar kisebbségi képviselője  és Szekeres Péter, Zágráb város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának titkára.

 

{fcomments}