A háziorvosi rendelőben vért is fognak venni?

238
06-na-vadenje-krvi-ipak-ne-treba_85340

Felháborodást keltett a háziorvosok körében az a rendelet, mely szerint június elsejétől a laboratóriumok helyett a rendelőkben kell majd a vér- és a vizeletmintát is levenni.

A Horvát Egészségügyi Intézet döntése értelmében június elsejétől a háziorvosi rendelőkben kell vér- és vizeletmintát adni a biokémiai laboratóriumok helyett. A határozatról egyelőre még nem értesítették hivatalosan a háziorvosokat. Az új rendelkezés célja állítólag az, hogy szélesebb körben elérhetővé tegyék a páciensek számára a laboratóriumi vizsgálatokat. Május közepéig minden nővérnek el kell végeznie egy vérvételi tanfolyamot, így vége a laboratóriumok előtt reggelente várakozó tömegnek. Az újdonságnak azok a betegek örülhetnek a legjobban, akiknek a közelében csak háziorvosi rendelő van, és a vérvétel miatt eddig utazniuk kellett.

 

Laboránsok maradhatnak munka nélkül

Az egyelőre csak a médiában napvilágot látott hír ellen sok háziorvos és még több laboráns tiltakozik. A Vjesnik c. napilap szerint a Horvát Egészségügyi Intézet ugyanis már elkezdte felmondani egyes laboratóriumok szerződéseit. Mivel a háziorvosokra a határozattal még egy pluszfeladatot róttak, még kevesebb idő jut majd a betegekre.

– Értesítést még nem kaptunk az új rendelkezésről, így nem tudni, hogy június elsejétől valóban életbe lép-e a dolog. Mindenesetre számos olyan kérdés merül fel, amelyekre nem tudjuk a választ. Át kell szervezni majd a munkamenetet, biztosan nem lesz egyszerű – nyilatkozta lapunknak dr. Kovačić István háziorvos.

A horvát sajtó arról cikkezik, nem csoda, hogy zúgolódnak a háziorvosok, hiszen az európai norma által meghatározottnál 2-3-szor több pácienssel foglalkoznak jelenleg is. Emellett az is félő, hogy sok laboráns munka nélkül marad, ha feladataikat az orvosok mellett dolgozó nővérek, asszisztensek veszik át. Nem mellékes szempont az sem, hogy a legtöbb rendelőben nincs olyan helyiség, amely megfelelne a vérvétel követelményeinek.