A hazai dinnye az igazi

161
06-dinnye-3

A nyár igazi gyümölcse, a dinnye már vagy két hónapja megjelent az áruházak polcain, ami biztosan behozatalból származott, hiszen hazánk legnagyobb dinnyetermesztő területén, a Neretva völgyében nemrég kezdődött csak a dinnyeszüret.

Magyarországon országos „dinnyerazzia” indult pár hete, hogy kiszűrjék a rossz minőségű, túlérett dinnyéket a piacokról, boltokból, mivel egyre több az olcsó, külföldről származó rossz termény.

Az egyébként Afrikából származó dinnye mindig is megbecsült gyümölcsnek számított, már az ókori Egyiptomban is kedvelték. Miután pedig a nagy felfedezők is rátaláltak, megkezdődött világhódító útja, aminek hála nyaranta néhány hétig mi is jókat ehetünk belőle.

 

Milyen a jó dinnye?

Az érett és tökéletes dinnye ismérvei a következők: kopogtatáskor kongó hangot ad, héja fényes és sötét, de csíkos is lehet, és jellegzetes, finom illata van. És hogy miről ismerszik meg a hazai dinnye? Mindig nézzük meg a szárát, és ha annak a vége száraz, minden bizonnyal importterményről van szó, amelyik sok-sok kilométert tett meg hazánkig.

 

A Neretva-völgyi dinnye

A Neretva völgyében idén mintegy 200 hektáron vetettek dinnyét, ahol több tízezer tonnás termésre lehet számítani, naponta 300-350 tonnát szednek le. Az idei évben a sok napsütéses miatt kiváló a dinnye minősége, így ha az út széli árusoknál vagy az áruházakban rossz minőségű, túlérett dinnyét veszünk, az biztosan nem erről a területről származik. Ami a behozatalt illeti, a horvát kormány július 1-től külön illeték fizetésére kötelezi a dinnyeimportőröket, ily módon védve a horvát piacot különösen a macedóniai árutól, ahonnét a legtöbb dinnyét behozzák. Ezért a nagyon ár alatti akciós termék már biztosan nem friss szedés, hiszen lehet, hogy még júniusban – vagy ennél is korábban- hozták be hazánkba.

Ami a nagyáruházakat illeti, talán az uborkapánikból tanultak valamit, így most a legtöbb helyen, különösen a görögdinnye fölött ott virít a Horvátország felirat. A hazai piac legnagyobb felvásárlója a Konzum, amely évente pl. 25 ezer tonna mandarint, 15 ezer tonna görögdinnyét és 6000 tonna sárgadinnyét vásárol föl.

Jelenleg 1,79 és 5 kúna közötti áron árulják a nyár legfinomabb gyümölcsét. Rajtunk áll, hogy melyik mellett döntünk, de akkor járunk jól, ha a hazait választjuk.