A hatodik adventi kórustalálkozó

294

Laskó – A helybéli Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésben szombaton, december 11-én a település általános iskolájának épületében  adventi kórustalálkozóra került sor, ahol a horvátországi magyar énekkarok mellett két magyarországi (Kislippó és Kozármisleny) is föllépett.

Immár hatodik éve rendeznek adventi kórustalálkozót Laskón. Az elsőre a kórus újjáalakulásának évfordulójának alkalmából került sor öt énekkar részvételével. Azóta minden évben a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület az adventi időszakban meghívja a környező települések kórusait és magyarországi vendégeiket.

A találkozó elején Déra Kornélia, az egyesület alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, az egyesület célja a hagyományápolás mellett a kapcsolattartás is, amelyre kiváló alkalom nyílik egy-egy ilyen rendezvénnyel. Örömének adott hangot, hogy szinte mindenki el tudott jönni.

– Örülök annak is, hogy ezekre az összejövetelekre el tudnak jönni a régi kórustagok, illetve olyan idős emberek is, akik az advent időszakában ebből a rendezvényből egy kis ünnepi melegséget tudnak meríteni – mondta érdeklődésünkre Déra Kornélia.

Adventi koncert

Elsőként az Alfalusi Vegyes Kar lépett a közönség elé, majd sorra hangzottak el karácsonyi énekek, alkalmi dalok a horvátországi magyar kórusok és a Magyarországról érkezett csoportok tolmácsolásában. A laskói általános iskola aulájában a házigazda Alfalusi Vegyes Kar mellett a helybéli nyugdíjasok, az újbezdáni, a vörösmarti, a dályhegyi, az ójankováci, a kiskőszegi, a vukovári, az eszék-rétfalusi, valamint a kislippói és a kozármislenyi énekkar adott műsort.

Az újbezdáni Szivárvány Népdalkör rendszeres fellépője az adventi találkozóknak, a tavalyi rendezvényre egy külön műsorral is készültek, amit a laskói közönség látott először.

– Idei műsorunkat egy pécsi zeneszerző és szövegíró külön a mi részünkre állította össze, és ez volt az ősbemutatója. A karácsonyi ünnepség keretében is láthatják majd az érdeklődők, és minden évben Beremenden is fellépünk ebben az időszakban – nyilatkozta lapunknak Ružić Piroska, az Újbezdán Kultúregyesület elnöke, akik szombaton Laskón a beremendi kórus tagjaival közös produkciót mutattak be.

A kórustalálkozón harmadik éve vesz részt a kozármislenyi református közösség Cantica Nova énekkara.

– Nagyon a szívemhez nőttek ezek a találkozók, már harmadik éve veszünk részt rajta. Ezúton is szeretném megköszönni minden résztvevő kórusnak a szívélyes fogadtatást. Nagyon kellenek az ilyen találkozók, amikor megoszthatjuk egymással gondjainkat. Fontosak az emberi kapcsolatok határon innen és túl is – mondta Tarcsay Gyöngyvér, a kozármislenyi kórus titkára

A műsorban népdalok, zsoltárok és karácsonyi énekek hangzottak el.

A szombati hangverseny kétségkívül megalapozta az ünnepi hangulatot a hallgatóság szívében.11-advent-3  11-advent-2 11-advent-4 11-advent-5