A Határok nélkül szombati adása

0
44

Délvidék: magyarkanizsai bemutató az ősmagyar íj-és jurtakészítés rejtelmeiről -22 éves a „Szivárvány”, a családi típusú gyermekotthon Ilosvayéknál- Barlangtúra a Felvidéken- az Őrség, és a lékai vár denevérei, valamint hazatértek Erdélybe a bonchidai Bánffy-kastély díszudvarának szobrai.

A bajsai Mamuzsity Mihály íjkészítő mester, Szerbia íjlövő bajnoka, trófeái sorát Magyarországon is gyarapította két aranyéremmel. Barátaival, Szukola Istvánnal és Kókity Attilával együtt az ősmagyar íjak délvidéki mesterei, a télen elkészült az első jurtájuk is, sőt, honfoglalás-korabeli magyar öltözeteket is varrnak. Mamuzsity Mihállyal a magyarkanizsai bemutatón jurtájukban beszélgetett Németh Ernő.

Huszonkét esztendeje, hogy az Ilosvay családban megnyitották a Szivárvány családi típusú gyermekotthont, három saját gyermekük mellé sérült, szellemi és testi fogyatékos, beteg gyermekeket fogadtak. A nevelőszülők fontosnak tartották, hogy szakmát is adjanak a gyermekek kezébe, így belevágtak a cukrászatba, amelyet mára már profi szintem művelnek. Mint az Iváncsik Attila összeállításából is kiderül, a gyerekek, amiben tudnak, segítenek.

Egyre több turistát vonz a barlangok világa. Európa legkiterjedtebb barlanghálózata a Felvidéken, a Gömör  – Tornai Karszton található. A Szlovákia és Magyarország területén futó barlangrendszerbe több,  mint 700 barlang tartozik.  Az UNESCO természeti  világörökség rangos listájára 1995-ben került fel a földrajzilag egységes Gömör – Tornai Karszt.  E vidék barlangrendszeréből a domicai, a gombaszögi, a martonházi,  a jászói, a várhosszúréti Buzgó és 2000-ben a dobsinai jégbarlang is. Az említett hat barlangból öt – a rozsnyói járásban található. Palcsó Zsóka ereszkedett alá. 

A lékai vár az Őrségben nemcsak a turisták kedvelt úti célja, hanem a csonkafülű denevéreké is, akik az épület padlásán töltik a terhesség heteit, itt hozzák világra kicsinyeiket. Amint felnőnek és ivaréretté válnak,

kérdezte. Körülbelül újabb két hónap elteltével, elhagyják a vár biztonságos padlásterét és visszaszállnak Írott-kő erdeibe. A rejtőzködő életmódot folytató rovarevők életének részletei Benkei Ildikó riportjából derülnek ki.

Hazatértek Erdélybe, a bonchidai Bánffy-kastélyba a díszudvar szobrai, amelyek fénykorában díszítették az erdélyi Versailles-t. Az Erdélyi Történelmi Múzeum több mint negyven éve vette nyilvántartásba azt a hat szobortöredékeket, mely túlélte a huszadik század második felének viszontagságait. A most visszakapott szobortöredékek egyelőre a lapidáriumban kaptak helyet.  A részletekről Hegedüs Csillát, a kastélyt gondozó Transylvania Trust Alapítvány elnökét Szilágyi Szabolcs.

   Első alkalommal koncertezett Marosvásárhelyen a pécsi Harmónia Kamarazenekar, a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója gálaműsorának meghívottjaként.Gergely László hegedűművész, koncertmester, a kamarazenekar alapítója, vezetője nem vendégként érkezett az eseményre, hiszen hazalátogatott.  Szülővárosához kapcsolódó meghatározó élményeiről a hangverseny helyszínén, a Kultúrpalotában mesélt Erdei Edit Zsuzsannának.

Adás: 2019.07.13 Határok nélkül, Kossuth Rádió (szombat) 18.30-19.00.