A határ mint kulturális örökség

0
54

A hétvégén a Frontiers of Peace program keretében kétnapos rendezvényt tartottak Vukováron, melynek célja az európai értékek és a kulturális örökség népszerűsítése volt.

A Zágrábban működő kulturális intézeteket az EUNIC klaszter fogja össze, mely a közös programok lebonyolítását segíti. Egy ilyen közös projekt a Frontiers of Peace is, amelyben a Zágrábban működő olasz, francia és a magyar intézet vesz részt. A projekt célja a kulturális sokféleség, a hagyományok és a békés együttélés népszerűsítése. Ennek szellemében a hétvégén egy kétnapos rendezvényre került sor Vukováron, melynek első napján előadásokat hallhattak a téma iránt érdeklődők. A második nap egy vučedoli piknikkel folytatódott, ahol többek közt bemutatkozott a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportja is. A fellépés a HMDK támogatásával valósult meg. A programok fő irányítója a vukovári Európa Ház volt.

– Fontosnak tartjuk az efféle rendezvényeket, hiszen a határ nemcsak elválaszt, hanem össze is köt, a kulturális örökségünk része. Szimbolikus helyszínt választottunk, és az Európai Unió egyik fő célja a béke előmozdítása. Ez az egyik legnagyobb értékünk, amire vigyáznunk is kell – mondta dr. Szlanyinka Anna, a Zágrábi Magyar Intézet kulturális titkára.