A gyerektáncosoké volt a főszerep szombaton Kórógyon

0
46

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület által szervezett gyermek dal- és táncfesztivál 2016 óta nyújt találkozási és bemutatkozási lehetőséget a horvátországi magyar gyermek tánccsoportoknak. Az idein három megyéből több mint háromszáz kis táncos vett részt.

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület 2009-ben azzal a céllal alakult meg, hogy ápolja a település magyar zenészhagyományait. Ők szervezték meg először a kórógyi zenésztalálkozót, és tulajdonképpen a rendezvény sikere adta az ötletet, hogy megalakítsák a kórógyi hagyományőrző egyesületet, mely ma már egy népes, három korosztályos gyermektánccsoporttal büszkélkedhet. Számos olyan nagy sikerű rendezvény szervezői, amelyek az Árpád-kori település egész lakosságának szólnak.

– Azt tapasztaltuk, hogy a horvátországi magyarság köreiben újabb gyerektánccsoportok alakulnak, ezeknek próbálunk teret adni rendezvényünkön. Úgy hiszem, mi voltunk azok, akik az elsők között szerveztünk gyermekfesztivált. Az első két évben énekverseny is szerepelt a programban, de mivel több dalverseny is van a környéken, így mára már csak a táncos részét hagytuk meg a rendezvénynek – mondta Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A múlt szombati esemény résztvevőit üdvözölte Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke, Davor Adžić, a Tordincei járás elöljárója és Vukovár-Szerém megye zsupánjának a küldöttje, Marko Vukolić is, akik köszöntőjükben elismerően szóltak a kórógyi szervezet munkájáról.

Majd sorra mutatkoztak be a színpadon a házigazda Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosai mellett a szentlászlói és dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület csoportja, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportja, a pélmonostori HMDK Csillagszemű tánccsoportja, a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportjának tagjai, a nagypiszanicai magyarok táncosai, mindegyiktől egy-egy szép produkciót láthattunk; az esemény vendégelőadója volt a vukovári ukrán kisebbségi énekcsoport is.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából valósították meg.