A Grubišno Polje-i és kórógyi táncosok is Pomerben gyakorolták a tánclépéseket

140

Sikeresen látja el funkcióját a HMDK isztriai kulturális központja: tánccsoportjaink „egymásnak adják a kilincset” a nyári hónapokban.

Múlt héten a Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének csoportja, ezen a héten a Kórógy Hagyományőrző Egyesület táncosai táboroztak a pomeri Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központban.

A gerbaváci (Grbavac) székhelyű Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének tánccsoportja július 5-én utazott le.

– Tíz éve táncolok az együttesben, amit elsősorban a jó társaság miatt szeretek, de a magyar táncok lendületessége miatt is. Sokat járunk vendégszereplésekre, de a mostani tánctábor, azt hiszem, a legemlékezetesebb útjaink közé fog tartozni. Pihenéssel és munkával töltöttük napjainkat a gyönyörű és modern kulturális központ falai között, a fürdés mellett sokat táncoltunk és énekeltünk, illetve megnéztük a környék nevezetességeit – nyilatkozta Gerenđir Antonija, az egyesület aktív tagja.

A Grubišno Polje-i Magyarok Közösségét másfél évtizede alapították, keretei között tánccsoport, énekkar és drámacsoport működik. Szakcsoportjai számos alkalommal lépnek föl itthon és az anyaországban is, e vendégszerepléseket az általuk tartott rendezvényekre való visszahívással igyekeznek viszonozni.

A kórógyiak az új táncukat is gyakorolták

A Grubišno Polje-i táncosok után a kórógyi fiatalokat fogadta a pomeri objektum. A Kórógy Hagyományőrző Egyesületnek jelenleg három tánccsoportja működik, ezek közül a középső és a nagy tánccsoport, vagyis az általános iskola 4-8. osztályaiban tanulók és a középiskola első osztályába járó gyerekek utaztak le a tengerre.

– Jó alkalom volt ez a tábor arra, hogy felelevenítsük a régi koreográfiákat, de a nagynak nevezett csoportunk új táncot is tanul, amit szintén gyakorolhatunk. Mindennap tartunk próbákat, ami szerintem sokat jelent, hiszen a lépések jobban rögzülnek, gyorsabb a fejlődés is – tudtuk meg Cserepes Diannától, a kórógyi tánccsoport egyik vezetőjétől.

Mindannyian hálásak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek és a HMDK-nak a lehetőségért.