A galambok rosszabbak, mint a piaci légy

230
08-galambsz-2

ESZÉK – A felsővárosi piac fölé néhány évvel ezelőtt azzal a céllal építettek tetőt, hogy véget vessenek a napernyőtenger csúnya látványának. A piac vezetése csupán egy dologgal nem számolt, mégpedig a galambokkal, amelyek kényelmes búvó- és költőhelyet találtak maguknak a fémkonstrukcióban.

Hiába a dekoratív, modern tetőszerkezet az eszéki felsővárosi piacon, mégsem elégedett vele senki. Ugyan eredetileg abból a célból készült, hogy ne kelljen a padoknál napernyőket felhúzni, mégis ernyőrengeteg fogadja a vásárlót télen, nyáron. Az árusok szerint ugyanis a tervezők teljesen figyelmen kívül hagyták a tető eredeti rendeltetését, azt, hogy védjen a naptól, az esőtől, hiszen a nap továbbra is elvakítja az eladókat, és sok őstermelő feje fölött továbbra is csak a szabad ég van, mindezt pedig még a galambok is tetézik, amelyek ürülékükkel „boldogítják” a piacozókat.

 

Megoldás: napernyőt bérelni?

A piaci vezetés a problémákat kezelendő napernyőket bocsátott az árusok rendelkezésére, természetesen nem ingyen. Tehát akinek problémája van a galambürülékkel, fizessen a napernyőért is havonta 70 kúnát, amellett, hogy évente ezreket elkérnek a padért, napi használati díjat szednek, és az árusok számára még a piaci WC is fizetős. Nem csoda tehát, ha a piac árusai úgy érzik, róluk az utolsó bőrt is lenyúzzák.

– A galambok világszerte problémát jelentenek. Így van ez az eszéki piacon is, nagyon megnehezítik a dolgunkat. Amellett, hogy az esőtől sem véd meg a tető, ha süt a nap, galambürülék hullik a portékámra, rám és a vevőkre is. Az a véleményem, hogy sürgősen be kellene fektetni egy védőhálóba, vagy pedig más helyek példáját követve sólymot hozatni, amely elzavarná a galambokat – nyilatkozta lapunknak Zvonko Marić, az egyik felháborodott árus.

Šebenji Ružica szintén nagyon mérges, hogy nem születik semmiféle megoldás a galamb-problémára.

– Borzasztó, hogy mit művelnek a galambok, összepiszkítják az árut, emiatt van, hogy el kell dobni, hiszen melyik vevő venné már azt meg? De mi sem maradunk ki a „szórásból”. Szinte már elviselhetetlen ez az állapot, ezért nem értjük, hogy miért nem születik valamilyen megoldás.

A piac vezetése pedig továbbra is hárít, és bár tisztában vannak a problémával, nem lépnek. A galambok és az árusok közötti csatában tehát egyelőre a madarak vezetnek, és kíváncsian várjuk, vajon mikor fogad bennünket galambürülék-mentes látvány az eszéki felsővárosi piacon.