A földrengés károsultjainak magyar falvainkban is gyűjtöttek

0
426

A katasztrófát követően példás összefogásnak lehettünk tanúi. Humanitárius szervezetek, egyesületek és egyházak juttatták el adományaikat a rászorulóknak. Magyar civil szervezeteink, egyének is szerveztek gyűjtéseket a bajbajutottak részére.

A katasztrófák mindig egy kicsit összehozzák az embereket, különösen egy ilyen év után, amilyen 2020 volt.  Az adakozás, az önkéntes munka egy kicsit jobb emberré alakít bennünket. Bárkiből válhat áldozat, bárki juthat olyan helyzetbe, hogy segítségre szorul.

– Ahogy meghallottuk, hogy mi történt Petrinja és Sziszek térségében, azonnal szervezkedni kezdtünk, és pár óra alatt megtöltöttük a mikrobusz rakterét adományokkal, és már aznap elszállítottuk a Horvát Vöröskereszt által közétett lista alapján összeállított csomagokat a rászorulóknak– mondta Kiss Dárió, a Várdaróc FC sportigazgatója, aki mindenkinek megköszönte a segítséget.

- Reklám -
Várdaróc

Hasonló volt az összefogás Laskón is, ahol a HMDK helyi egyesülete szervezett gyűjtést. Benić Venessza, az alapszervezet alelnöke elmondta, hogy nekik is sikerült pár óra alatt több száz kiló tartós élelmiszert, tisztálkodási szert összegyűjteni.

– Az adományokat szortíroztuk, hogy könnyebb legyen aztán a szétosztás, ezt a dárdai vöröskeresztnél, amelyhez a segélyt szállítottuk, meg is köszönték – mondta Venessza, aki hozzátette, hogy a takarók, ágyneműk mellett sok ruha is összegyűlt, amit egyelőre nem vittek még el, de hamarosan ezt is eljuttatják a rászorulóknak, és ha szükséges lesz, újabb adománygyűjtést is szerveznek. Megköszönte mindenkinek az adományt, a laskói fuvarozóknak pedig a szállítást.

Kopácson Novački Klaudia is szervezett gyűjtést, ő is a dárdai vöröskereszttel egyeztetett; miután összegyűltek a nagylelkű felajánlások, el is jöttek a csomagokért és elszállították őket.

– Kopácson, mint utólag kiderült, még két helyen gyűjtöttek. Azóta is sokan kérdezik, hogy mikor gyűjtünk ismét, így amint szükséges lesz, újabb adománygyűjtő akciót szervezünk – mondta Klaudia.

Csúzán az Ács Gedeon Ifjúsági Egyesület és a kiskőszegi motoros klub szervezett gyűjtést. Dobszai Csaba kezdeményezésére a vörösmartiak is gyűjtöttek, valamint helyi fiatalok javaslatára Kiskőszegen is. Dobszai Csaba lapunknak elmondta, hogy rendkívül rövid idő alatt sikerült jelentős mennyiségű adományt gyűjteniük, amit egyenesen a károsultakhoz juttattak el. A vörösmarti gyűjtés kezdeményezője hozzátette, úgy látja, hogy ilyen nehéz helyzetekben látszik igazán az összefogás ereje.

Kopácsi önkéntesek

Tűzoltók, katasztrófavédelmi egységek és önkéntesek segítettek a helyieknek, hogy helyrehozzák a földrengés utáni károkat. Kopácson is alakult önkéntes csapat, amelynek tagjai részt vettek a romeltakarítási munkálatokban.

Jelentős pénzadományt gyűjtött a Gazdakör

A HMDK Gazdaköre is szervezett adománygyűjtést a károsultak megsegítésére.

– Gazdakörünk pénzgyűjtést szervezett a HMDK Sziszek-Moslavina megyei károsultak megsegítésére. Eddig több mint nyolcvanan – szervezetünk tagjai és szimpatizánsai – adakoztak, aminek köszönhetően több mint 20 ezer kúna gyűlt össze – nyilatkozta lapunknak Szabó Attila, a Gazdakör elnöke.

A gyűjtés nem zárult le, többek között Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is az országos szervezet támogatása felől biztosította a Gazdakör akcióját.

Az összegyűlt pénzadományból a Gazdakör építőanyagot vásárol, melyet a napokban szállítanak az érintett területekre. A szállítást a karancsi Szabó gazdaság vállalta, ily módon is hozzájárulva a jótékonysági akcióhoz.