A fogak épségére már egész pici kortól oda kell figyelni

122
10-fog

A száj egészségének világnapja alkalmából Eszéken is konferenciát tartottak a horvát szájegészség helyzete témakörében, és kiderült, hogy a horvát gyerekek fogai sokkal rosszabbak, mint az európai átlag.

A fogorvosok kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy már csecsemőkorban, a fogak kibújásakor meg kell kezdeni a fogak ápolását. És bár az előírások szerint minden gyermeket legkésőbb egyéves koráig be kell jelenteni a fogorvoshoz, ehhez képest az eszéki gyerekek között csupán kilencből egynek van kétéves korára választott fogorvosa. A szülők általában csak akkor viszik a csemetét vizsgálatra, amikor már valami gond van, holott a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni. Az eszéki konferencián olyan aggasztó adatok is elhangzottak, miszerint Horvátországban minden negyedik gyermeknek fogköve van. Az Európai Unió egyik stratégiája, hogy 2014-re a 6 év alatti gyermekek legalább 80%-a fogkőmentes legyen, ami a horvátokat komoly feladat elé fogja állítani.

 

A gyerekeknek nem szabad félniük a fogorvostól

A gyerek sok mindenben utánozza a követendő példának tekintett felnőttet, így nem csoda, hogy félelmeinket is átvetítjük rájuk. Čes Josip eszéki magyar fogorvos szerint ez tipikusan  rossz szülői magatartás, ilyen minta hatására rettegnek kicsik még a fogorvosi szék gondolatától is.

– Fontos, hogy a szülő először már akkor elvigye a gyermekét fogorvoshoz, amikor kibújnak az első fogak. Az első néhány alkalommal még csak ismerkedem a kis pácienssel, hogy lássa, nincs mitől tartania. Így amikor elkövetkezik a tényleges vizsgálat, nyoma sincs a félelemnek. Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek az édességfogyasztásra is. Megtiltani egy kicsinek nem lehet ugyan, de párhuzamosan rá kell szoktatni őket az azt követő fogmosásra, így megelőzhető a fogak korai károsodása – mondta el lapunknak Čes doktor.

Az eszéki magyar fogorvos szerint azért is a félelem legyőzése a legnagyobb eredmény, mert így a gyerekek később nem tartanak majd a kezelésektől, ennélfogva nem is fogják majd elkerülni őket. Emellett pedig fontos a következetesség, ne fogjuk lazán a csemeténket, igenis rá kell szoktatni őket a fogápolásra. Egy idő után úgyis kénytelen lesz belátni a rendszeres fogtisztítás fontosságát, és akkor ezt már természetesnek fogja venni.

 

{fcomment}