A felvidéki Panyidarócon találkoztak az azonos nevű települések képviselői

0
451

A Kárpát-medencei Darócok soros találkozóját a felvidéki Panyidarócon tartották meg, az eseményen a drávaszögi Várdaróc is képviseltette magát.

A Kárpát-medence területén tizenhárom Daróc nevű település van, ezeket 2007-ben egy magyarországi motoros csapat „kutatta fel” azzal a céllal, hogy közös múltjukat, értékeiket kölcsönösen megismerhessék.

A Kárpát-medencei Darócok első találkozóját a kezdeményező Tibolddaróc (Magyarország) település 2009-ben szervezte meg, majd pár év kihagyás után 2012-ben az akkor 800 éves fennállását ünneplő drávaszögi Várdarócon tartották meg a rendezvényt. Azóta, kivéve a kétéves koronavírusos időszakot, rendszeresen találkoztak egymással a daróciak, minden vendéglátó település tartalmas programmal készül, a találkozókat pedig kopjafaavatással koronázták meg.

– A találkozó célja, hogy erősítsük a Magyarország határain belüli és kívüli testvértelepülések összetartozás-érzését, annál is inkább, mivel közöttük aprófalvak, kis tanyaközségek is vannak, ahol csak ilyen alkalmakkor pezsdül fel az élet – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci küldöttség vezetője, aki hozzátette, hogy jövőre ismét Várdaróc lesz a házigazdája az eseménynek.

Tartalmas programmal készültek az idei találkozó szervezői is, így a környék újabb szegletével, nevezetességeivel is megismerkedtek a résztvevők. A felvidéki Panyidaróc község a Losonci-medence legnyugatibb részén, a Jelsőci-dombság déli oldalán, az Ipoly jobb parti teraszán fekszik, a Koháry-patak mentén, Losonc városától 5 km-re.